Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

(Hrvatski) Novi Zagreb: Od velike spavaonice do novih sadržaja

3. May 2018. - 25. May 2018.

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U okviru godišnje programske koncepcije Galerije Bužančić Prostor naš svagdašnji  – prostor kao znak ili simbol reprezentacije, kao utopijski/distopijski pejzaž ili kao (dis)funkcionalni oblik kolektiviteta predstavljamo izložbu koja donosi pregled recentne arhitekture Novoga Zagreba koju su autori realizirali u sklopu višegodišnjeg izložbenog projekta Arhitektura zagrebačkih četvrti koji tematizira recentnu arhitekturu zagrebačkih četvrti. Do sada su napravljene izložbe o Trešnjevci, Stenjevcu, Podsljemenu, Maksimiru, Črnomercu i Centru.

U Novom Zagrebu do danas se nije formiralo središte koje bi postalo njegova identifikacijska točka. Novi se sadržaji točkasto raspoređuju bez neke organske povezanosti, samo podcrtavaju trajnu nedorečenost i nedostatak vizije koja bi trebala artikulirati središte toga dijela grada. Demokratizacija i liberalizacija uvjeta izgradnje nakon društvenoga prevrata devedesetih godina dvadesetoga stoljeća nisu dovele do arhitektonske kulture kakvu smo očekivali. To je pregled, ne samo s pohvalama, nego i s kritičkim osvrtima koji se bavi i dvojbenim odlukama i rješenjima u planiranju i građenju. Takav prikaz zrcali i hrvatski gospodarski trenutak i s njime povezane financijske mogućnosti, odnosno ograničenja i oskudice, važne za svaku arhitekturu. One najbolje otkrivaju manevarski prostor arhitekata priklještenih između pohlepe investitora i birokratskih ograničenja i nelogičnosti, ali i njihove mogućnosti.

Toni Bešlić, arhitekt dipl.ing., bavi se istraživanjem i valorizacijom recentne i međuratne hrvatske arhitekture s težištem na zagrebačkoj arhitekturi. Autor je prikaza o suvremenim hrvatskim arhitektima (Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić, Miroslav Geng, Ivica Plavec, Ljubomir Miščević, Edvin Šmit, Branko Kincl). Koautor (zajedno s Zlatkom Karačem, Alanom Žunecom, Ivom Körbler i Helom Vukadin) je monografije o akademiku Branku Kinclu u izdanju HAZU. Knjiga je nagrađena 2016. u Beogradu nagradom „ Ranko Radović “.Tekstove objavio u hrvatskom i inozemnom tisku (Čovjek i prostor, Oris, Arhitektov bilten, GO 21, Architekt, Architektur, Jutarnji list). Izlagao je na Zagrebačkom salonu (izbornik Stefano Boeri, Milano). Osim teorijskog i publicističkog rada, bavi se i projektiranjem (urbane vile u Gračanima/ katalog Zagrebačkog salona, kuća za odmor – klet / Večernji list, restauracija Kod Pere / Dom i vrt)

Izložba se može pogledati do 25. svibnja 2018., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

tekst: Toni Bešlić, dipl ing. arh.

fotografije i likovni postav: Nikola Šimunić, akad. kipar

kustosica: Anita Zlomislić

grafički dizajn: Ana Zubić

tehnički postav: Tomislav Kušević

Details

Start:
3. May 2018.
End:
25. May 2018.
Event Category: