Loading događaji

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

(Hrvatski) Zagreb / Split / Botinec

16. April 2018. - 8. May 2018.

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U okviru godišnje programske koncepcije GVB Prostor naš svagdašnji  – prostor kao znak ili simbol reprezentacije, kao utopijski/distopijski pejzaž ili kao (dis)funkcionalni oblik kolektiviteta Renata Ladović Meštrović osmislila je izložbu o zagrebačkom prigradskom naselju Botinec u kojemu živi proteklih dvadeset godina koju je realizirala u suradnji s prijateljima iz Splita – Danielom Cikatić Javorčić i Marijom Javorčićem. Dvoje umjetnika iz Splita koji su neko vrijeme živjeli u Zagrebu posjećuju je u Botincu nekoliko puta godišnje i s tim naseljem nemaju baš nikakve veze. Renata ih poziva na fotografiranje Botinca.

Botinec je zagrebačko naselje koje teritorijalno pripada gradskoj četvrti Novi Zagreb – zapad, a koje s druge strane svojim prigradskim obilježjima u kojima se gotovo nadrealno stapaju grad i selo ne nalikuje ni Novome niti starome Zagrebu. Izložba zaokružuje dvadesetak godina autoričine komunikacije s Botincem tijekom kojih se njezin odnos prema naselju transformirao od odbijanja i negiranja do prihvaćanja. Prostor kojim se iz dana u dan kreće prestaje biti samo apstraktan labirint u koji se mora ući i iz kojega se mora izaći te postaje spirala koja je uvlači prema središtu, vodi ka početku i ishodištu priče, prema vremenima kojima autorica nije bila svjedok i o kojima nema predodžbu. Tragom Horishovog pitanja u Iconic turnu može li se opažanje odvojiti od komunikacije i može li se ono što se opazilo komunicirati i kako, Renata Ladović Meštrović poziva dvoje umjetnika iz Splita koji će joj pomoći fotografsku priču o Botincu odvesti od granica isključivo osobnoga osjećanja ka promišljanju toga prostora kao komunikaciji.

kustosica Anita Zlomislić

RENATA LADOVIĆ MEŠTROVIĆ (1971. , Zagreb) završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna na odjelu grafike. Diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. u klasi prof. Frane Para pod čijim je mentorstvom 2015. završila i poslijediplomski specijalistički studij grafike, uže područje duboki tisak. Izlaže od 1991. godine. Za umjetnički rad dobila je nekoliko nagrada: na 24. bijenalu  lijepih umjetnosti u Alexandriji 2007. osvojila je nagradu bijenala; na 5. hrvatskom trijenalu grafike 2009. dobitnica je priznanja odbora za nagrade te je među izabranim autorima grafičke mape toga bijenala. Od 1997. do 2002. godine radi kao profesorica stručnih predmeta u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi u Zagrebu. Napisala je priručnik „ Akvatinta /Povijest i tehnike“. Živi i radi u Zagrebu u tvrtkama Hermes-inter (2003-2009.), Hermes nautika (2009­ – 2011.) te Bura brodovi (2011 -) gdje je zaposlena kao grafički i industrijski dizajner.

DANIELA CIKATIĆ JAVORČIĆ (1969., Split) diplomirala je grafiku u klasi prof. M. Šuteja 1996. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je 2014. obranila doktorski rad pod nazivom „Umjetnička tematizacija ženskog identiteta u reklamnom oglašavanju”. Od 1997. godine zaposlena je kao likovna terapeutkinja u Centru za autizam u Splitu. Organizirala je i vodila nekoliko grafičkih radionica. Izlagala je na više skupnih i samostalnih izložaba. U posljednjima problematizira temu reklama. Živi i radi u Splitu.

MARIO JAVORČIĆ (1963., Split) fotografski tečaj završio je kod prof. Ante Verzottija, a od  1980. godine se počinje intenzivno baviti fotografijom. Sudjeluje na brojnim žiriranim izložbama, a raspon njegova zanimanja kreće se od zanatske do fotografije primijenjene u publicističke ili dokumentarne svrhe. Dobitnik je prve nagrade “Kadar” u kategoriji life-fotografije na manifestaciji “Photodays” u Rovinju 2009. godine. Posljednjih dvadeset godina radi kao stručni suradnik – fotograf na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Živi i radi u Splitu.

Izložba se može pogledati do 9. svibnja 2018., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

Detalji

Početak:
16. April 2018.
Kraj:
8. May 2018.
Kategorija: