Loading Events

« Svi Događaji

Izložba: Memorija, Mejra Mujičić i Darije Petković

12. listopada 2019. - 27. listopada 2019.

Otvorenje izložbe “Memorija” u Galeriji Kazamat održat će se u subotu, 12. listopada, s početkom u 20 sati.

Izložba „Memorija“ koja donosi radove dvoje umjetnika – Mejre Mujičić i Darija Petkovića – istražuje odnos prema prošlosti kao kulturno trajanje i identitet kao produkt političke imaginacije.
U svojoj multimedijalnoj instalaciji Mejra Mujičić govori o kulturnom naslijeđu kao slojevito generiranom sadržaju u vremenskom kontinuitetu, evocirajući neka prošla vremena i povijesne procese ovih prostora. Korijene ovoga rada nalazimo u nekim prijašnjim autoričinim umjetničkim istraživanjima vlastita identiteta koja se ovaj put, kroz obiteljsku sagu i daleke korijene u Bosni, nastavljaju nadograđivati motivima obiteljske i kulturno-povijesne memorije. Multimedijalna instalacija sastoji se od video projekcije koja prikazuje detalje objekata zvanih „ćumurhane“ u kojima se i danas u nekim selima u Bosni proizvodi ugljen (ćumur), deset metara dugačkog crteža ugljenom na papiru te nekoliko vreća ugljena. Kopati ugljen, živjeti od ugljena i stvarati ugljenom vraća nas u povijest, početke umjetnosti, ali i ne tako davne, no zaboravljene načine preživljavanja u našim krajevima koji su se oslanjali na socijalno zajedništvo, humanost i solidarnost.
Uloga fotografije u prikazu društvenoga trenutka i urbani krajolik kao kulturološka kategorija povezana s iskustvom prostora koji svjedoči povijesnu memoriju u funkciji proizvodnje identiteta, kontinuirani su interes fotografskih istraživanja Darija Petkovića posljednjih desetak godina. Nakon raspada Jugoslavije, Hrvatska već 30 godina ne prestaje biti „društvo u tranziciji“ koje, baš kao i ono nakon Drugoga svjetskog rata, karakterizira negacija društvenih vrijednosti prethodnoga razdoblja i povijesni revizionizam. Takva puknuća kontinuiteta u svim segmentima društva amputirala su i mnoga zdrava mjesta na kojima su do danas ostale praznine. Kao protagoniste svoga fotografskog eseja o povijesnoj memoriji, Petković odabire šest lokaliteta – šumu Bedenik kraj Bjelovara, uvalu Slana na Pagu, Crvenu luku kraj Biograda, Karađorđevo – Tikveš, kanal Sava – Odra i biblioteku Političke škole u Kumrovcu.“
(iz teksta kustosice Anite Zlomislić)

Izložba je rezultat višegodišnje međugalerijske suradnje Galerije Vladimir Bužančić i Galerije Kazamat.

Realizirana je uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Osijeka i Grada Zagreba.

RADNO VRIJEME GALERIJE KAZAMAT:
srijeda, četvrtak i petak od 17 do 20 sati
subota i nedjelja od 10 do 13 sati

Detalji

Start:
12. listopada 2019.
End:
27. listopada 2019.
Event Category:
ANKETA
Centar za kulturu Novi Zagreb jedan je od partnera na projektu SuKultura, projektu koji se bavi razvojem kulturne ponude Novog Zagreba,
pa Vas molimo da ispunite anketu na linku ispod kako bi nam pomogli da što bolje utvrdimo potrebe i želje naših sugrađana.
- Više o Sukulturi -
- LINK NA ANKETU -