Loading Events

« Svi Događaji

  • This event has passed.

Otvorenje izložbe “Femininologija 2019.”

26. rujna 2019. - 11. listopada 2019.

Izložbeni projekt Žena (već 2015. nazvan Femininologija) pokrenut je 2014. godine pod kustoskom palicom Sande Stanaćev Bajzek, a u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara, koja ostvaruje izložbene projekte temeljene na bogatoj kulturno – umjetničkoj baštini otvarajući suradnju sa srodnim institucijama i udrugama kroz organizaciju idejno sličnih programa.

Jedan od njih je i izložba Femininologija kojom se predstavljaju žene vizualne umjetnice i njihovo stvaralaštvo koje u cijelosti ili segmentima akceptira višestruki identitet žene, brojne stereotipove i arhetipove, pokušavajući proniknuti u ženinu bit i krenuti kroz umjetnost u potragu za njezinom stvarnom ulogom i značenjem u društvu u kojem živimo.

Ove godine “zaokrećemo” temu, odnosno fokusiramo je na reinterpretaciju stvaralaštva i osobnosti velikanke hrvatske likovne umjetnosti Nives Kavurić-Kurtović. Izložba je svojevrsni hommage ovoj slikarici prepoznatljiva rukopisa, harmoničnog kolorita i poetiziranih naslova. U prilog ovom izložbenom projektu poslužila su umjetnička djela petnaest likovnih umjetnica: pet hrvatskih i deset inozemnih iz Makedonije, Slovačke i Slovenije, koje će nam, nadam se, pomoći u stvaranju novog pogleda na djelo vrhunske umjetnice i žene kakva je bila Nives K-K. Ali ovakvim likovnim pristupom kustosica Sanda Stanaćev Bajzek predstavlja i petnaest izuzetnih “femina” koje su svoju osobnost i svoje stvaralaštvo dobrovoljno stavile u službu likovne “ode” Nives K-K. Hrvatskoj petorci pripadaju umjetnice koje su sudjelujući u prošlim izložbama Femininologije predstavile vlastito stvaralaštvo, oplemenjujući time sam projekt, ali i podižući svijest o kvaliteti umjetničke produkcije žena. To su: Antonija Balić Šimrak, Emilija Duparova, Andreja Hojnik Fišić, Koraljka Kovač i Ksenija Turčić. Makedonsku četvorku predvoditi će vršnjakinja Nives Kavurić Kurtović i jedna od najboljih makedonskih slikarica Ana Temkova, a sudjeluju još i kustosica makedonske femine Jana Maneva Čuposka, Nataša Milovančev i Marina Kocareva. Slovensku petorku predvodi grafičarka svjetske reputacije Milena Gregorčič, a sudjeluju još i Anka Krašna, Irena Gayatri Horvat (jedna od prvih femininologinja), Slađana Matić Trstenjak i Saša Bezjak, a predstavnica slovačkih snaga koja je i predvodila prošlogodišnju “femina ekipu“ je Lydia Patafta.

Izložba se ove godine održava u dva prostora, s prvim otvorenjem u Galeriji Vladimir Bužančić, 26. rujna, gdje se može pogledati do 11. listopada 2019.
Drugi dio izložbe održava se u galeriji K. Stankovića, Gradske skupštine Grada Zagreba s otvorenjem 1. listopada gdje ostaje otvorena do 7. listopada 2019.

Detalji

Start:
26. rujna 2019.
End:
11. listopada 2019.
Event Category:

Mjesto

CZK NZ
Trg Narodne zaštite 2, Remetinec
Zagreb, 10020 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Telefon:
01 6140 189
Web stranica:
www.czk-novi-zagreb.hr
ANKETA
Centar za kulturu Novi Zagreb jedan je od partnera na projektu SuKultura, projektu koji se bavi razvojem kulturne ponude Novog Zagreba,
pa Vas molimo da ispunite anketu na linku ispod kako bi nam pomogli da što bolje utvrdimo potrebe i želje naših sugrađana.
- Više o Sukulturi -
- LINK NA ANKETU -