O Galeriji

GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ, do svibnja mjeseca 2002. godine GALERIJA SPEKTAR, utemeljena je kao posebna programska jedinica CENTRA ZA KULTURU NOVI ZAGREB u svibnju 1977. godine, najstarija je i jedina institucija likovne kulture na području Novog Zagreba.

Njezin prvi voditelj i utemeljitelj (zajedno s akademskim slikarom Srećkom Planinićem) prof. Vladimir Bužančić, promovirao je Galeriju od samog početka u respektabilan izložbeni likovni prostor, što Galerija nastoji zadržati sve do danas. U njoj su do sada izlagali mnogobrojni priznati i uvaženi akademski likovni umjetnici iz Zagreba i inozemstva. Uz poznata imena uvijek je bila otvorena i pruža šansu mlađim likovnim umjetnicima, koji su tu započeli svoju, kasnije bogatu likovnu karijeru.
Galerija Vladimir Bužančić od svojih početaka do danas intenzivno radi na širenju likovne kulture na međužupanijskom i međunarodnom području. Razvila je dugogodišnju suradnju s Republikom Češkom i do sada su u Češkim Budejovicama i Pragu izlagali eminentni likovni umjetnici iz Zagreba, zatim u Republici Mađarskoj u Budimpešti i Szentendre, Republici Sloveniji u Ljubljani, Krškom, Kostanjevici na Krki. Također je dovela pred zagrebačku publiku svjetski poznate i afirmirane češke, talijanske, slovenske akademske likovne umjetnike. Kao članovi Umjetničkog savjeta Galerije Vladimir Bužančić njezinoj izlagačkoj kvaliteti pridonjeli su eminentni likovni stručnjaci: Ive Šimat Banov, Lilijana Domić, Višnja Knezoci, Ferdinand Kulmer i Đuro Seder u jednom sazivu, zatim Nevenka Arbanas, Petar Barišić, Milan Bešlić, Lilijana Domić, Višnja Slavica Gabout i Anton Vrlić, a u današnjem sazivu djeluju Branka Benčić, Želimir Koščević, Lovorka Magaš Bilandžić, Dalibor Stošić i Bojan Šumonja.
Galerija Vladimir Bužančić je na popisu uvaženih institucija i izložbenih prostora u Republici Hrvatskoj za priznavanje i obnavljanje prava samostalnih umjetnika HDLU-a i ULUPUH-a.

Međužupanijska suradnja

Galerija Vladimir Bužančić organizira izložbe akademskih hrvatskih umjetnika u Republici Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji.

Samostalne izložbe koje su bile vrlo dobro prihvaćene od publike i kritike priredili su umjetnici: Toni Franović i Mile Skračić, Mirjana Muljević i Anton Vrlić, Ivan Lacković Croata, Velimir Rački, zajednička izložba Nevenka Arbanas, Petar Barišić i Anton Vrlić, Nenad Vorih, Ružica Dešković, Pavo Majić.

Tijekom trideset godišnjeg rada galerije realizirane su izložbe u Galeriji Sv. Krševan u Šibeniku, Galerija centra u Osijeku, Galerija slika u Gradskom muzeju Varaždin, Moderna galerija u Dubrovniku, Galerija umjetnosti u Vinkovcima, Galerija Vjekoslav Karas – Gradski muzej u Karlovcu, Galerija Roman Petrović Sarajevo, ljubljani, Mariboru, Krškom…

Voditeljica: Anita Zlomislić, dipl. povjesničar umjetnosti
tel/fax: 01/6140-189, 01/6140-190,
e-mail: galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr
Radno vrijeme: radnim danom od 9-18 sati, četvrtkom i subotom od 10-13 sati