KONCERT U SUSJEDSTVU

Velika dvorana Centra

Dirigent: Alan Bjelinski

Alt saksofoni: Arsen Ereš i Miro Kadoić
Tenor saksofoni: Željko Kovačević i Mario Bočić
Bariton saksofon: Damir Horvat
Trube: Antonio Geček, Zvonimir Bajević
Davor Križić i Branko Sterpin
Tromboni: Marin Ferketin, Zvonko Košak,
Miron Hauser i Andrija Petej

L. Žuić, M. Kadoić, B. Sterpin, B. Stryhorn, B.& B. Moten, C. Corea, S. Oliver

P r o g r a m:

· Narodna / arr. L. Žužić: Sako leto ima nekaj novega
· Narodna / arr. L. Žužić: Vehni, vehni fijolica
· B. Sterpin: Die schnelste Trompettenventile
· M. Kadoić: Big Boilers
· B. Strayhorn / arr. B. Holman: Take The “A” Train
· B. & B. Moten /arr. E. Wilkins: Moten Swing
· C. Corea / arr. M. P. Mossma: La Fiesta
· R. Bracker / arr. A. Baylock: Shanghigh
· S. Oliver / arr. M. Paich: Opus One

29.studeni.2012 od 20 sati

 

O izvođaču:

Jazz orkestar HRT-a

Nekada Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano već više od 60 godina, što je u povijesti big bandova rijetkost u svjetskim razmjerima. Plesni orkestar RTZ-a, preteča današnjeg Jazz orkestra HRT-a, osnovan je u sezoni 1946./47. za potrebe Radija i sastavljen od najboljih glazbenika iz nekoliko ansambala, okupljenih pod vodstvom Zlatka Černjula. Orkestar je poslije vodilo nekoliko dirigenata. Posebno mjesto među njima pripada Miljenku Prohaski, koji je orkestar vodio više od 30 godina.
Od prvoga nastupa na Jazz festivalu na Bledu 1962. počinje nova faza u radu orkestra – orijentacija na vlastiti repertoar. Idejni začetnik te orijentacije bio je Miljenko Prohaska, a pridružili su mu se i mnogi članovi Orkestra. Zbog takve je programske orijentacije Orkestar izgradio specifični stil po kojem se razlikovao od sličnih orkestara u zemlji i u svijetu.
Prvi nastup na međunarodnoj sceni Orkestar je imao u Kölnu godine 1955. Nakon toga slijede turneje po Bugarskoj, Poljskoj, bivšem SSSR-u, nastupi na jazz festivalima u Franfurtu i Nagykaniszi, te u Münchenu 1972. u sklopu kulturno-zabavnoga programa Olimpijade.
Mnogi glazbenici svjetskoga ugleda nastupali su kao solisti s Orkestrom u Zagrebu: trubači Art Farmer, Clark Terry i Ted Curson, saksofonisti Johnny Griffin, Sal Nistico, Ernie Wilkins, trombonist Kai Winding, pijanist John Lewis, bubnjar Art Taylor i dr.
Posljednjih desetak godina Orkestar je uspješno vodio Silvije Glojnarić postupno uključujući u sastav najbolje glazbenike mlađega naraštaja (Sašu Nestorovića, Davora Križića i druge) kako bi zadržao
najvišu umjetničku razinu. Jazz orkestar HRT-a u Zagrebu održava redovitu koncertnu sezonu. Mjesto šefa dirigenta 2009. godine preuzeo je Saša Nestorović.

 

Alan Bjelinski

Rođen je u Zagrebu 1964. u obitelji istaknutih hrvatskih glazbenika. Diplomirao je dirigiranje kod prof. Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Poslijediplomski studij završio je u klasi maestra Pavla Dešpalja u Zagrebu. Kao stipendist Fonda za usavršavanje mladih dirigenata “Lovro Matačić”, školovao se u Salzburgu na Mozarteumu kod Michaela Gielena. Dirigirao je Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom i zborom Hrvatske radiotelevizije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom BYU (Utah,SAD), Udinskim filharmonijskim orkestrom. Bio je zaposlen kao stalni dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a. Aktivan je kao skladatelj komorne glazbe, te glazbe za film, kazalište, video i TV.