O Centru za kulturu Novi Zagreb

CENTAR ZA KULTURU NOVI ZAGREB I GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ (nekada Spektar) osnovani su 5. svibnja 1977. godine odlukom Skupštine općine Novi Zagreb, na inicijativu Samoupravne interesne zajednice kulture Novi Zagreb. Od tada do danas Centar intenzivno radi na promicanju svih oblika kulturnih djelatnosti s osobitim programskim ciljem edukativno-kulturološkog djelovanja u pučanstvu, njegujući temeljne kulturne potrebe kod svih dobnih struktura stanovništva. Centar za kulturu Novi Zagreb najstarija je i donedavno jedina ustanova kulture u Novom Zagrebu. Djeluje na području koje ukupno zauzima oko 25% površine područja grada Zagreba, kojega nastanjuje oko 160 000 stanovnika s tendencijom rasta. U proteklih 30 godina djelovanja organizirano je oko 9 000 programskih jedinica koje je posjetilo gotovo 2 000 000 posjetitelja. Priređeni su mnogobrojni kulturno-umjetnički programi: izložbe, tribine, predavanja, glazbeno-scenski programi, koncerti uglednih umjetnika, akcija i manifestacija. Vrlo uspješno provodi programske smjernice njegovanja i održavanja hrvatske kulturne i tradicijske baštine kao i autohtonog folklora surađujući s kulturno umjetničkim društvima i amaterskim ansamblima koji djeluju na području Novog Zagreba.

 

Ponosni smo i na doprinos Centra u Domovinskom ratu čiji je prostor bio u službi Kriznog štaba Novog Zagreba. Prvi humanitarni koncert za djecu poginulih hrvatskih branitelja u Hrvatskoj organizirao je upravo naš Centar 17. ožujka 1992. godine na Zagrebačkom velesajmu uz sudjelovanje Dječjeg zbora «Pahuljice», Zlatnih dukata i Jasne Zlokić. U programskom smislu Centar je prepoznatljiv po likovnom izričaju čiji je nositelj Galerija Vladimir Bužančić. U njoj su do sada izlagali mnogobrojni priznati i uvaženi akademski likovni umjetnici iz Hrvatske i inozemstva. Uz suradnju s gradovima i županijama u Hrvatskoj osobito smo ponosni na gostovanja uglednih hrvatskih umjetnika u inozemstvu (Španjolska, Italija, Njemačka, Češka, Mađarska, Ruska Federacija, Južnoafrička Republika, Chile, Urugvaj i Argentina).

Povijest

CENTAR ZA KULTURU NOVI ZAGREB I GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ (nekada Spektar) osnovani su 5. svibnja 1977. godine odlukom Skupštine općine Novi Zagreb, na inicijativu Samoupravne interesne zajednice kulture Novi Zagreb. U proteklih 30 godina djelovanja organizirano je oko 9 000 programskih jedinica koje je posjetilo gotovo 2 000 000 posjetitelja. Priređeni su mnogobrojni kulturno-umjetnički programi: izložbe, tribine, predavanja, glazbeno-scenski programi, koncerti uglednih umjetnika, akcija i manifestacija.

“U vrijeme osnivanja Centra za kulturu Novi Zagreb Općina Novi Zagreb bila je označena, a u sociološkom smislu, kao zagrebačka spavaonica.
Intenzivna stambena izgradnja u kojoj je prioritetno trebalo izgraditi što više stambenih jedinica bez odgovarajućih infrastrukturnih objekata obrazovnog, športskog, zabavnog i kulturnog sadržaja, opterećivalo je životne uvjete radno aktivne populacije i njihove djece.
Na teritoriju prostorno velike općine pored velikog kompleksa Zagrebačkog velesajma, jedne srednjoškolske ustanove i velikog broja osmogodišnjih škola, razasutih uglavnom po mjesnim zajednicama, bilo je nekoliko kulturno-umjetničkih društava pri Zadružnim domovima ili Domovima kulture u ruralnim mjesnim zajednicama, te ogranci Gradske knjižnice u Zapruđu i Savskom Gaju.
To je bilo vrijeme “sizovskog” organiziranja svih aktivnosti od zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih, športskih i ostalih komunalnih djelatnosti i službi po gradskim općinama, pa je tako u Općini Novi Zagreb osnovana Samoupravna interesna zajednica kulture u kojoj sam bio tajnik volonter.
U dvodomnoj skupštini SIZ-u kulture Općine Novi Zagreb, predložio sam na području Novog Zagreba što prije započeti izgradnju kulturnog centra ili jedan od postojećih objekata koji nije u funkciji preurediti za potrebe kulturne djelatnosti i kulturne aktivnosti građana i mladih.
Nekolicina kulturnih radnika kao Dalibor Foretić novinar i kazališni kritičar, predsjednik Skupštine SIZ-a, Petar Brečić novinar i kazališni kritičar, Anđelko Ramuščak muzičar, član Zagrebačkog puhačkog trija te predsjednik Skupštine korisnika kulturnih programa prihvatili su ovu inicijativu.
U to vrijeme Kino Remetinec nije bilo u funkciji a prostorno je najviše odgovaralo za raznovrsnu kulturnu aktivnost uz određene adaptacije koje je trebalo učiniti.

U Općini Novi Zagreb, predsjednik Skupštine, predsjednik Izvršnog vijeća, predsjednik Sekretarijata za kulturu, posebno tajnik gospodin Josip Tkalec, svaki u okviru svojih djelatnosti iznimno su pomogli da se ova inicijativa ostvari.
Na temelju elaborata o društvenoj i kulturnoj opravdanosti osnivanja Kulturnog centra i programom kulturnih aktivnosti na cijelom teritoriju Općine Novi Zagreb, USIZ kulture grada Zagreba osigurao je financijska sredstva za otkup dijela objekta koji je pripadao Zagrebačkim Kinematografima, odnosno Kinu Remetinec, te dio sredstava za adaptaciju objekta i nabavu potrebne opreme za održavanje galerijskih, scenskih, filmskih, tribinskih i amaterskih aktivnosti, te za rad stručnih suradnika Centra za kulturu.
Uz zahvalu i osobni angažman likovnog kritičara Vladimira Vlade Bužančića, za vrijeme adaptacije objekta i prostornog prilagođavanja programskim djelatnostima, koncepcija galerijske djelatnosti pod njegovim stručnim vodstvom postala je ubrzo središnje, prepoznatljivo mjesto okupljanja kulturnih i javnih radnika grada Zagreba. Otvorenje Centra za kulturu Novi Zagreb simbolično je priređeno 5. svibnja uz otvorenje velike izložbe fotografija Općine Novi Zagreb naše priznate umjetnice Marije Braut. Upravo je ova izložba planirana za svečanost programskog rada Centra za kulturu jer je fotografski pokazala sve kontraste velikog prekosavskog gradilišta, iznikle nebodere iz još svježih oranica, urbanizirane vizure u kojima se nisu gradili i kulturni sadržaji i koje su mnogo godina kasnije upozoravale na te humane i kulturološke propuste.
Centar za kulturu, pored vrlo uspješne galerijske djelatnosti, ostvario je zavidnu scensku, muzičku, tribinsku, amatersku i vrlo uspješnu animatorsku djelatnost kako u svojoj općini tako i na nivou grada Zagreba.” (Srećko Planinić, akademski slikar)

O Galeriji Vladimir Bužančić

GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ, do svibnja mjeseca 2002. godine GALERIJA SPEKTAR, utemeljena je kao posebna programska jedinica CENTRA ZA KULTURU NOVI ZAGREB u svibnju 1977. godine, najstarija je i jedina institucija likovne kulture na području Novog Zagreba.

Njezin prvi voditelj i utemeljitelj (zajedno s akademskim slikarom Srećkom Planinićem) prof. Vladimir Bužančić, promovirao je Galeriju od samog početka u respektabilan izložbeni likovni prostor, što Galerija nastoji zadržati sve do danas. U njoj su do sada izlagali mnogobrojni priznati i uvaženi akademski likovni umjetnici iz Zagreba i inozemstva. Uz poznata imena uvijek je bila otvorena i pruža šansu mlađim likovnim umjetnicima, koji su tu započeli svoju, kasnije bogatu likovnu karijeru.
Galerija Vladimir Bužančić od svojih početaka do danas intenzivno radi na širenju likovne kulture na međužupanijskom i međunarodnom području. Razvila je dugogodišnju suradnju s Republikom Češkom i do sada su u Češkim Budejovicama i Pragu izlagali eminentni likovni umjetnici iz Zagreba, zatim u Republici Mađarskoj u Budimpešti i Szentendre, Republici Sloveniji u Ljubljani, Krškom, Kostanjevici na Krki. Također je dovela pred zagrebačku publiku svjetski poznate i afirmirane češke, talijanske, slovenske akademske likovne umjetnike. Kao članovi Umjetničkog savjeta Galerije Vladimir Bužančić njezinoj izlagačkoj kvaliteti pridonjeli su eminentni likovni stručnjaci: Ive Šimat Banov, Lilijana Domić, Višnja Knezoci, Ferdinand Kulmer i Đuro Seder u jednom sazivu, zatim Nevenka Arbanas, Petar Barišić, Milan Bešlić, Lilijana Domić, Višnja Slavica Gabout i Anton Vrlić, a u današnjem sazivu djeluju Branka Benčić, Želimir Koščević, Lovorka Magaš Bilandžić, Dalibor Stošić i Bojan Šumonja.
Galerija Vladimir Bužančić je na popisu uvaženih institucija i izložbenih prostora u Republici Hrvatskoj za priznavanje i obnavljanje prava samostalnih umjetnika HDLU-a i ULUPUH-a.

Međužupanijska suradnja

Galerija Vladimir Bužančić organizira izložbe akademskih hrvatskih umjetnika u Republici Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji.

Samostalne izložbe koje su bile vrlo dobro prihvaćene od publike i kritike priredili su umjetnici: Toni Franović i Mile Skračić, Mirjana Muljević i Anton Vrlić, Ivan Lacković Croata, Velimir Rački, zajednička izložba Nevenka Arbanas, Petar Barišić i Anton Vrlić, Nenad Vorih, Ružica Dešković, Pavo Majić.

Tijekom trideset godišnjeg rada galerije realizirane su izložbe u Galeriji Sv. Krševan u Šibeniku, Galerija centra u Osijeku, Galerija slika u Gradskom muzeju Varaždin, Moderna galerija u Dubrovniku, Galerija umjetnosti u Vinkovcima, Galerija Vjekoslav Karas – Gradski muzej u Karlovcu, Galerija Roman Petrović Sarajevo, ljubljani, Mariboru, Krškom…

Voditeljica: Anita Zlomislić, dipl. povjesničar umjetnosti
tel/fax: 01/6140-189, 01/6140-190,
e-mail: galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr
Radno vrijeme: radnim danom od 9-18 sati, četvrtkom i subotom od 10-13 sati