Koncert klasične glazbe:
Duo Rucner – Jembrišak

četvrtak, 23. ožujka 2023.
Galerija Centra za kulturu Novi Zagreb

Centar za kulturu Novi Zagreb najavljuje Koncert klasične glazbe: Duo Rucner – Jembrišak, u sklopu podija za klasiku i ovogodišnjeg ciklusa pod nazivom „Novi val klasike“.

Centar za kulturu Novi Zagreb nastavlja s koncertima klasične glazbe i posjetiteljima predstavlja ciklus „Novi val klasike“ u sklopu dugogodišnjeg podija za klasiku unutar redovite djelatnosti Centra. Vođeni željom da promoviraju klasičnu glazbu i skladatelje, inozemne, ali i skladatelje s naših prostora, osmislili su program gdje će posjetitelji Centra za kulturu Novi Zagreb ove godine imati priliku uživati u odličnom glazbenom programu umjetnika mlađe generacije gdje će se, između ostalih, naći i odabrana djela hrvatskih skladatelja.

Duo Rucner – Jembrišak će na ovom koncertu odati svojevrsnu počast nekima od hrvatskih autora čija će djela ovom prigodom izvoditi. Tako će se naći i dvije kompozicije Marijana Makara (koji je ove godine proslavio 90. rođendan) te koje su posebno skladane za njihov sastav. Važno je napomenuti da je jedna od njih skladana na temu Turske melodije, te će duo Rucner – Jembrišak njenu izvedbu posvetiti svim stradalima u potresu koji se nažalost nedavno dogodio u toj prekrasnoj zemlji. Također, 5. ožujka 2023. obilježava se 100. obljetnica smrti Dore Pejačević, ujedno i prve hrvatske (ženske) skladateljice. Tom će prigodom na koncertu biti odsvirana i jedna njezina skladba.

PROGRAM:
Kao lijepi san, tradicionalna

Franjo Krežma:
Album
Noć na Savi

Astor Piazzolla:
Oblivion
Chiquilin de Bachin

Dora Pejačević:
Canzonetta

Camille Saint-Saëns:
Karneval životinja
13. Labud

Marijan Makar:
Zagrebački napjevi

Rudolf Matz:
Elegija

Marijan Makar:
Čoček, skladano na temu tradicionalne turske melodije

Koncert se održava 23. ožujka 2023. u 20 sati u Galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb.
Ulaz je SLOBODAN!

BIOGRAFIJA
Snježana Rucner diplomirala je violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Valtera Dešpalja sa najvišim ocjenama. Usavršavala se na seminarima kod čuvenih pedagoga A. Navare,
S. Apolina, S. Palma i D. Šafrana. Tijekom školovanja osvojila je deset prvih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima u bivšoj Jugoslaviji u kategorijama violončela i komorne glazbe. Godine 1971. osvojila je drugu nagradu na međunarodnom natjecanju u Brnu (Češka). Godine 1978. članica je Zagrebačke filharmonije, a od 1992. solo čelistica orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Od 1983. do 1986. bila je članica Zagrebačkog klavirskog trija a 1986. je postala violončelistica Gudačkog kvarteta Klima u kojem je svirala 11 godina i s kojim je osvojila prestižne nagrade Milka Trnina (1991.) i Vjesnikove nagrade Josip Štolcer Slavenski (1992.), a 1995. je bila članica Sarajevskog gudačkog kvarteta.

1998. sa suprugom violistom Draganom Rucnerom osnovala je Gudački kvartet Rucner. Gotovo već četvrt stoljeća kao čelistica i menadžerica Kvarteta Rucner organizira i izvodi veliki broj
koncerata u Hrvatskoj i diljem svijeta (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Njemačka, Švicarska, Španjolska, Grčka, Engleska, Slovenija, Srbija, BiH, Litva, Egipat, Izrael, Kina, Australija). 2003. je započela je s Kvartetom ciklus koncerata komorne glazbe „Četiri godišnja doba“. Radi se o četiri koncerta Proljeće, Ljeto, Jesen i Zima. Kvartet je do sada ugostio preko 200 glazbenika i praizveo preko 100 skladbi pisanih i posvećenih Gudačkom kvartetu Rucner. Za svoj dosadašnjirad dobili su dvije strukovne nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Vatroslav Lisinski koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja. Sa suprugom je osmislila i realizirala 12 samostalnih nosača zvuka a u pripremi je i novi CD. Uz solističko i komorno muziciranje vodila je majstorske tečajeve violončela i komorne glazbe. Članica je stručnih žirija na državnim natjecanjima. Često snima za Hrvatski radio i televiziju. Gospođa Rucner je jedna od rijetkih stručnih glazboterapeuta u Hrvatskoj jer je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu završila i glazboterapiju. Održavala je predavanja i radionice glazboterapijena stručnim skupovima a također se često bavi individualnim glazboterapijama. Humanitarno djeluje cijeli svoj život na brojnim projektima u RH. Predsjednica je Lions kluba Kontesa Nera u Zagrebu. Majka je dvoje djece, Maria i Ane Rucner, također uspješnih glazbenika i baka troje unučadi.

Martina Jembrišak (1995.) hrvatska je harmonikašica, producentica i muzička menadžerica prepoznata po „preciznosti, posvećenosti detaljima, velikoj glazbenoj osobnosti i smislu za glazbeni izričaj” (Cantus). Najveće priznanje ostvarila je u 2020.godini kada joj je dodijeljena nagrada Ivo Vuljević za najbolju mladu glazbenicu godine. Proširila je suvremeni harmonikaški repertoar kroz širok raspon novih projekata, te praizvela više od 60 djela koja su posebno za nju napisali skladatelji iz Europe, Azije, Australije i Južne Amerike. Zajedno s flautisticom Andreom Jelavić, kao dio Dua Artina, Martina je snimila album Male priče koje je izdao Aquarius Records 2021. godine. Martina je do sada nastupala na pozornicama poput Altes Rathaus i Yamaha Concert Hall u Beču, Konzerthaus Detmold, Dushanbe Opera House, Hyatt Regency Tashkent, Arena Zagreb, Hypo Centar, KD Vatroslava Lisinskog, HNK Split, Hrvatski Dom Split, HNK Šibenik, KD državne filharmonije Kaunas, KD RTV Slovenija, Oekolampad Basel, KD Ukrajinskog društva skladatelja u Kijevu, Routh Hall u Bromsgrove, na Muzičkim akademijama u Lavovu, Varšavi, Gdanjsku, Vilniusu, Zurichu i Bratislavi, te festivalima poput Carniarmonie, Nei Suoni Dei Luoghi, Mittel fest, Akordeono festivalis Vilnius, Susreti harmonikaša Pula.

Njezine interpretacije predstavljene su na Hrvatskom Radiju (Od portreta do portreta, Nedjeljni akvarel, Svijet glazbe, Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, Sve najbolje, Na pragu uspjeha), Hrvatskoj radioteleviziji (Finale Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika), Slovenskoj radioteleviziji (Noč harmonik), radio WHUP Amerika, a do sada je ostvarila više od 40 nagrada na međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Italiji, Slovačkoj, Poljskoj i Litvi. U 2014. i 2015. godini nagrađena je priznanjem Dekana i Rektora Muzičke akademije i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli za izvrsna postignuća na natjecanjima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. Održavala je stručna predavanja na Muzičkoj akademiji u Zurichu (Švicarska), Muzičkoj akademiji Mykola Lysenko u Lutsku (Ukrajina), Festivalu Eufonija (Novi Sad), The Arc Festival York (Velika Britanija) , te nastupala sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Simfonijskim orkestrom Slovenske radiotelevizije, Junge Sinfoniker Basel, Fryderyk Chopin University Orchestra i Chopin University Modern Ensamble sa dirigentima Yi Chen Lin, En Shao, Alanom Bjelinskim, Majom Metelskom, Ulrichom Dietsche i Ignacijem Zalewskim. Martina je završila Poslijediplomski studij harmonike (Konzertexamen) na Hochschule für Musik Detmold u Njemačkoj, Poslijediplomski studij glazbenog menadžmenta i Magistarski studij harmonike na Glazbenom sveučilištu Frederic Chopin u Varšavi, Preddiplomski studij harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli, te diplomu za Producenta i audio inženjera na Akademiji za glazbenu produkciju u Zagrebu.

Program “Glazbeni podij za klasiku: Novi val klasike” je podržan od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.