Pozivamo vas da nam se pridružite na izložbi, tribini i predstavljanju knjige „Tradicijska drvena stambena arhitektura na području Novog Zagreba“.

Osim izložbe fotografija tradicijske drvene stambene arhitekture na području Novog Zagreba, posjetitelji će imati priliku vidjeti nekoliko maketa kuća koje je priredio Josip Slanec. Nakon projekcije filma „Selidba čardaka“ biti će tribina gdje će govoriti Margareta Biškupić Čurla, Josipa Matijašić i Zvonimir Despot.

Iz Centra za kulturu Novi Zagreb 2008. godine krenula je inicijativa da se pokuša napraviti neki korak u smjeru očuvanju tradicijske drvene arhitekture koja danas postoji na području Novog Zagreba. Kako Novi Zagreb u tradicijskom smislu spada u regiju Turopolja, ostvarena je suradnja s etnolozima iz Muzeja Turopolja i 2009. godine osigurana su prva financijska sredstva za početak rada na sustavnom terenskom pregledu tradicijske drvene stambene arhitekture na području Novog Zagreba. Terenska istraživanja trajala su od 2009. do 2017. godine. Ideja projekta inicijalno je bila da se etnografski obradi, arhitektonski snimi te fotografski dokumentira sva tradicijska drvena stambena arhitektura koja još uvijek postoji na području Novog Zagreba kako bi se sačuvale informacije o postojanju tih objekata. Problematika očuvanja drvenih tradicijskih kuća na čitavom području njihova postojanja, ne samo na području Novog Zagreba, poznata je prvenstveno struci, ali i stanovništvu već dugi niz godina. Tradicijskih drvenih objekata postoji još uvijek velik broj, a s druge strane iz dana u dan nestaju, broj im se smanjuje i prijeti im potpuno propadanje. Koliko problem postoji, struka pokušava pronaći riješenje za njega. Centar za kulturu Novi Zagreb je objavljivanjem monografiju o tradicijskom graditeljstvu na području Novog Zagreba obilježio 40 godina sustavnog rada i djelovanja na području Novog Zagreba.

Četvrtak. 17. Siječnja u 19 sati, Galerija Vladimir Bužančić, Centar za kulturu Novi Zagreb

– Projekcija filma „Selidba čardaka“

– Izložba fotografija tradicijske drvene arhitekture i maketa koje je priredio Josip Slanec.

Josip Slanec je maketar iz Hrašća Turopoljskog. Uz to je i ljubitelj starina kojih je s vremenom sakupio impozantan broj. Velik dio stvari i ishodište nadahnuća je nasljeđe supruginih roditelja. Gospodin Slanec kolekciju naziva „svojim malim muzejem“ koji je izložen u nasljeđenoj kući u centru Hrašća Turopoljskog, a na kojeg je izuzetno ponosan.Tako je stekao inspiraciju za izradu maketa, crkava, kuća, kukuržnjaka, bunara, raspela, krušnih peći, ne bi li i na taj način očuvao materijalna dobra naše tradicijske kulturne baštine u trajnom obliku. Ovom prigodom, gospodin Slanec je izložio mali dio svojih maketa koje konkretno prikazuju stare drvene kuće i čardak koji su građeni tzv. „hrvaškim“ vuglom.

– Gosti:
Margareta Biškupić Čurla, dipl. etn., ravnateljica Muzeja Turopolja – Velika Gorica
Josipa Matijašić, dipl. etn. kustosica u Muzeju Turopolja – Velika Gorica
Zvonimir Despot, izdavač i publicist