ŠARENO DVORIŠTE – kreativno druženje za sve uzraste u Centru za kulturu Novi Zagreb

 

5. lipnja 2021. u 18 sati: Multimedijska izložba „U potrazi za srećom“ uz glazbeni program

9. lipnja 2021 u 19 sati: Druženje uz pripovijedanje „Pričom te zovem“ – Sreća

 

Centar za kulturu Novi Zagreb tradicionalno je mjesto gdje građani stječu navike participacije u kulturi, susretište je različitih kulturnih i umjetničkih praksi koje omogućavaju uspostavljanje socijalnog dijaloga. Cilj akcije „Šareno dvorište“ je povezivanje civilnog društva, poduzetništva i turizma kroz kulturnu ponudu Centra za kulturu.

U subotu 5. lipnja 2021. u 18 sati u Centru za kulturu se otvara multimedijska izložba „U potrazi za srećom“ uz popratni glazbeni program koji donose Elizabeth Zacero, Vasyl Ros, Anja Grabovac i Jan Jakovljev, a nastavlja se u dvorištu Hotela Sundial u 20 sati.

Ideja projekta multimedijske izložbe “U potrazi za srećom” problematizira pitanje ljudske sreće u vremenima koja su suvremenog čovjeka ispunila strahom, destrukcijom, otuđenjem i nemoći. Autorice izložbe Dijana Čović, Lidija Kraljević, Danijela Novak i Marijana Podgorelec prezentiraju svoje radove putem raznih medija poput videa, slika, keramike i instalacija.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 25. lipnja 2021.

 

U srijedu 9. lipnja 2021. u 19 sati na terasi Centra za kulturu Novi Zagreb družimo se uz pripovijedanje  za djecu i odrasle „Pričom te zovem“ – Sreća u izvedbi Margarete Peršić, koja svojim pristupom, odabranu narodnu bajku podiže na razinu zasebnog, specifičnog  scenskog izričaja. U svojoj izvedbi kombinira elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra. Pripovjedna izvedba počiva na tradicijskim pripovjednim znanjima, a često koristi animacijske i minimalne scenske elemente kako bi zvukom ili bojom pridonijela izravnijem stvaranju mentalne slike kod publike.

Svi su dobrodošli, tj. mjesta u bajci za sve ima!

 

Autorice izložbe „U potrazi za srećom“:

DIJANA ČOVIĆ, slikarica uljem i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji

Televizija je moj posao, umjetnost je moja ljubav. Zaljubljena sam u slikanje. Ono je za mene poput potrebe, strasti , pozitivne opsesije…poput divne glazbe. Ako bi ga usporedila s glazbenim žanrom, moje slikarstvo je blues, energični jazzz i ponekad regge ili funk. Slikam u maniri apstraktnog realizma, suprostavljajući dva naizgled nespojiva koncepta, apstraktnu umjetnost i realizam. Dobar dio mog opusa su portreti i figure ekspresivnih dama iz visokog društva u karakterističnim impresionističkim pozama.

 

LIDIJA KRALJEVIĆ, ilustratorica, slikarica i grafička dizajnerica

Dječje ilustracije, grafičke „dizajnerancije“ i pokoje „slikancije“ dio su moje kreativne životne inspiracije. Sve je prolazno ako prolazimo pored toga, ali ako zabilježim, taj trenutak ostaje zauvijek. Oblaci prolaze nebom, ali kod mene ostaju na platnu, tako divni, tako nježni, tako vječni. Dio mene postaje vječan.

 

DANIJELA NOVAK, televizijska novinarka i urednica u Informativnom programu Hrvatske radiotelevizije.

Stres i umor već godinama liječim – prirodom. Oduvijek sam vezana uz biljni svijet, ali me isto tako veseli i ispunjava rad s glinom. Činilo se logičnim da te dvije ljubavi spojim. Ideje crpim iz svijeta prirode i fantazije, volim stvaranje nečeg novog i kreativnog. Tada za mene ne postoji ništa drugo osim tog trenutka kreacije.“

 

MARIJANA PODGORELEC /alias INA DIVINA,  predsjednica Start Art-a

urednica na Hrvatskoj radioteleviziji, redateljica, scenaristica, fotografkinja i video artistica

Inspirativne trenutke bilježim objektivom mobitela ili fotoaparata. Od njih kreiram fotografske  i filmske priče. „Slušaj srce“  lirski je eksperimentalni filma koji  se bavi temom bezvremenske, vječne ljubavi. Ljubavi koja ne poznaje  prostor i vrijeme. U priči koristim meditativnu liriku Puškinove pjesme „Što je za tebe moje ime“. Baš, kao Puškin, čije stihove koristim u filmu, vjerujem da je najveće blago osobe u životu -njegovo sjećanje. Kamera ima moć da ta sjećanja sačuva za sva vremena.

 

Biografije glazbenika:

ELIZABETH ZACERO

Riječanka Elizabeth Zacero pjeva od malih nogu. Već u  4. razredu osnovne škole  napisala je pjesmu za riječki dječji festival Kvarnerić. U 14-oj godini prvi put nastupa na školskom talent showu. Prvi aplauz probudio je strast prema pjevanju, no životne su je okolnosti udaljile od mikrofona. Prije tri godine izranja iz sjene i pokazuje svoj raskošan vokal u polufinalu Super talenta.  Glazba joj je pomogla da izliječi svoje najdublje rane i vratila joj je sreću na lice.

 

VASYL ROS

Mladi glazbenik rodom iz Ukrajine, u Hrvatskoj je pronašao svoj dom prije 10-ak godina. Život je odlučio posvetiti kreaciji nježnog zvuka, dodira i iskrenog osmijeha. Svako od tih umijeća se tijesno isprepliće jedno s drugim i čine život. Veseli se trenutku kad će predstaviti instrument s kojim gradi odnos – handpanom.

 

ANJA G

Pjevačica/kantautorica iz Dubrovnika. Interes za glazbu pokazala je još u ranoj dobi, kada je njena majka otkrila njen talent i upisala je u glazbenu školu. S 15 godina započela je s acoustic nastupima u Dubrovniku te međunarodnim eventima. Uz nastupe, najveća ljubav joj je skladanje. Prvu pjesmu napisala je sa 16 godina. Nakon završene srednje škole, svaku zimu provodi u Zagrebu gdje širi obzore i glazbene krugove. Kroz taj proces upoznala je mnoge ljude koji su prepoznali njen talent i radili s njom. 2018. samostalno nastupa kao predgrupa grupi 2Cellos u Kopru u Sloveniji. U konstantnom napretku, želja joj je otići na inozemno tržište i nastaviti raditi još intenzivnije na svojoj glazbi.

 

JAN JAKOVLJEV

Mladi je zagrebački glazbenik i gitarist. U svojoj karijeri surađivao je s brojnim estradnim imenima kao što su Antonija Šola, Antonela Đinđić – Nela, Marko Kutlić, Dino Petrić, Vlaho Arbulić i brojni drugi. Trenutno radi kao studijski glazbenik u nekoliko zagrebačkih studija i surađuje kao pratnja s brojnim pjevačima. Također, radi kao predstavnik za firmu Maybach guitars kao ambasador njihovih gitara.

 

Više o pripovjedačici:

MARGARETA PERŠIĆ je slikarica, ilustratorica, lutkarica i pripovjedačica.

Margareta Peršić rođena je u Zagrebu 1976. gdje je 2000. godine završila Pedagošku akademiju na temu Priča, slika, slikovnica. Proteklih dvadeset i pet godina aktivno živi pronalazeći veliko veselje u umjetničkom izražavanju bojama, izradi igračaka i lutaka, žongliranju, pripovijedanju priča te uređenju prostora. Margareta je sudjelovala na mnogim pedagoškim projektima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu te vodila brojne lutkarske, dramske i likovne radionice. Pripovijeda bajke i priče diljem Lijepe naše posljednjih petnaest godina. Aktivna je članica ULUPUH-a u sekciji za izradu igračaka i lutaka te sekciji za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo. Članica je HDLU-a , Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 2010. godine te Hrvatskog centra za dramski odgoj (HCDO). Imala je trideset i pet samostalnih, te sudjelovala na osamdesetak grupnih izložbi. Ilustrirala je petnaestak slikovnica i dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad. 2017. godine diplomirala je na Institutu za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu (IWP).

https://magisdolls.com/

 

Akcija Šareno dvorište je sufinancirana od Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.