Specijalna postrojba GSOS MORH Planinska satnija Velebit, Ogranak Matice Hrvatske u Sinju i Centar za kulturu Novi Zagreb organiziraju promociju knjige / monografije

PLANINSKA SATNIJA VELEBIT (autor: Tomislav Šulj) i knjige OPERACIJA “MASLENICA” (autori: Tomislav Šulj i Vladimir Brnardić)

u petak veljače 2020.g. u 18.30 sati.

Dvorana Muzeja Sinjske alke, Alkarski dvori, Put Petrovca 12, Sinj

 

Knjiga / monografija PLANINSKA SATNIJA VELEBIT

Pripadnici PLANINSKE SATNIJE VELEBIT bili su gotovo u potpunosti Zagrepčani. Tijekom Domovinskog rata u sastavu Hrvatskih oružanih snaga djelovale su brojne postrojbe za koje možemo ustvrditi da su imale određenih posebnosti, svejedno zbog njihove namjene ili pak neke druge posebne karakteristike.

“Planinsku satniju Velebit”, zbog svojih posebnosti teško je usporediti s ijednom ratnom postrojbom Hrvatske vojske, a ipak se o njoj ne zna gotovo ništa. Pripadnici te postrojbe okupili su se u jesen 1991. godine u Zagrebu i po zadaći otišli na planinu Velebit, prvi koji su branili Velebit od velikosrpske agresije, iako s vojničkim pozivom nisu imali dodirnih točaka. Agresija na Republiku Hrvatsku motivirala je brojne civile, tako i zaljubljenike u planine, da se uključe u obranu Domovine. Hrvatski alpinisti, speleolozi, planinari i gorski spašavatelji, pružili su doprinos obrani aktivirajući se u onome u čemu su najbolji. Hrvatske planine bile su njihov drugi dom, a od 1991. i bojišnica na kojoj su djelovali. Postrojba je nastala organiziranjem zagrebačkih dragovoljaca u „Združeni športski odred“ iz kojega je ustrojena Planinska satnija Velebit. Zapovjednik, ujedno osoba koja je najviše pridonijela na ustrojavanju postrojbe, bio je ugledni hrvatski alpinist, pok. Jerko Kirigin. Knjiga/monografija PLANINSKA SATNIJA VELEBIT prevedena je na engleski jezik i prva je dvojezična knjiga na temu Domovinskog rata.

Knjiga OPERACIJA MASLENICA

Operacija „Gusar“, poznatija kao operacija „Maslenica“, započela je 22. siječnja 1993.godine, a službeno je okončana 27. siječnja 1993. godine. Ova operacija iznimna je i posebna iz razloga što su se u njoj sukobile najbolje postrojbe Hrvatskih oružanih snaga i pobunjenih Srba „Vukovi s Vučijaka“, Arkanovi „Tigrovi“, „Beli orlovi“ i druge postrojbe visoke borbene kvalitete. „Vukovi s Vučijaka“ angažirali su se iz zahvalnosti  za pomoć koju su dobili od Srpske vojske Krajine prilikom probijanje Koridora 1992. godine. Bitku za zadarsko zaleđe i planinu Velebit možemo smatrati posebnom u Domovinskom ratu ne samo zbog toga što je pobunjenim Srbima nanesen veliki poraz već i zato što su u toj bitci po prvi puta istodobno korištene sve tri grane Hrvatskih oružanih snaga, kopnena vojska, mornarica i zrakoplovstvo. Pobjedom, hrvatski sjever i jug iznova su prometno povezani. Sjajnim se potezom pokazalo to što su Specijalne jedinice policije ovladavale Velebitom, iako to nije bilo predviđeno planom operacije „Maslenica“, niti je njezin sastavni dio, a posljedica te operacije je i oslobađanje Hidroelektrane Peruča, čime su pobunjenim Srbima onemogućene daljnje aktivnosti i prijetnje o dizanju brane u zrak. O značaju operacije dovoljno govori priznanje suprotne strane: General SVK, Milisav Sekulić, analizirajući vojne poraze vlastite vojske u knjizi „Knin je pao u Beogradu“, vrlo precizno, operaciju „Maslenica“ detektirao je kao preokret kojim su započeli svi daljnji porazi njihovih snaga. Ukupan broj žrtava u operaciji Maslenica na hrvatskoj strani do jeseni popeo se do broja većeg od 180 poginulih.

Planinska satnija Velebit jedna je od postorojbi koje su sudjelovale u spomenutoj operaciji.

Pozdravna riječ u ime domaćina: Fra Mirko Marić predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Sinju

O knjigama će govoriti Tomislav Šulj, autor knjiga, Branko Marić, ravnatelj Centra za kulturu Novi Zagreb i Ivan Host, zamjenik zapovjednika Planinske satnije Velebit.

Prihod od prodaje knjiga bit će namijenjen za izgradnju crkve Sv.Nikole Tavelića u Brnazama.