ANA KREITMEYER – ZRINKA UŽBINEC

O ROZOJ BUDUĆNOSTI

 

u Galeriji Vladimir Bužančić

CENTAR ZA KULTURU NOVI ZAGREB

 

petak, 12. studenog 2021. godine, u 19 sati

 

Plesna izvedba O Rozoj Budućnosti prezentira prvu fazu rada istoimenog projekta promišljajući pojam prilagodba u kontekstu plesne solo izvedbe. Prilagodba je uvijek tu kada nastane mijena, kada izmiče čvrsto tlo pod nogama, kada se suočimo s nestalnošću i promjenom koje su, doduše, oduvijek tu, ali ih uljuljkani u svoj ritam života odviše ne percipiramo. Kada nam izmaknu uzde kojima konstruiramo i kontroliramo vlastitu stvarnost, kada strah i neizvjesnost stupe u prvi plan, postajemo svjesni da je sve nestalno i promjenjivo i da smo zapravo u kontinuiranoj prilagodbi.

U kontekstu plesa pojam prilagodba promišlja pak (koreografsku) adaptabilnost tijela u prostoru i u širem okviru temporalnosti. Tijelo se jednostavno kreće, gura i sebe i prostor i koreografiju, pokušavajući stvoriti uvjete za budućnost. Horizont se stalno mijenja, a mi se prilagođavamo i idemo dalje…

 

Tijelo rastvara izvedbu strpljenjem.

Aktivno i pasivno, ali uvijek u pokušaju prilagodbe.

Gura sebe, gura prostor, gura koreografiju.

Hrli prema nadolazećem.

I onda na nekom čvorištu izbije afekt – sjećanje, vrisak i veselje – stvarajući uvjete za dalje, za budućnost, iako horizont kontinuirano izmiče.

 

U ovoj fazi rada svoj pogled, misao, bilješku i podršku dali su Goran Ferčec i Matija Ferlin.

Ova faza rada ostvarena je u okviru rezidencijalnog programa „43 prilagodbe” u Galeriji Vladimir Bužančić koju Ana Kreitmeyer ostvaruje u suradnji sa Zrinkom Šimičić Mihanović. Projekt se nastavlja u sklopu rezidencijalnog programa Platforma.hr, s premijerom u veljači 2022.

 

O umjetnicama:

Ana Kreitmeyer plesna je umjetnica, članica izvedbenog kolektiva BADco. Interes za tijelo provodi kroz različite prakse, od izvođačke do koreografske, od pedagoške do društvene. Kao koautorica djeluje kroz kolektiv BADco. od 2003., a samostalno razvija ostale koreografske radove (Fantastične vrste, Koga briga, Podivljalo, Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa, Tamo vani i ovdje unutra, Prema Početku, Zastoji, Pijane šume). Jedna je od organizatorica suradničkog projekta ANTISEZONA. Angažirana je u polju javnog djelovanja plesne scene u Zagrebu, dugi niz godina djeluje kroz upravna tijela Udruge plesnih umjetnika Hrvatske, a od 2016. do 2018. na poziciji je predsjednice udruge. Certificirana je voditeljica metode ContaKids. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za samostalne radove, kao i kroz kolektiv BADco. Paralelno s radom u polju plesne umjetnosti stječe akademsko obrazovanje završenim Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu. Dio je inicijative „Autonomija plesu!”

 

Zrinka Užbinec plesna je umjetnica. U svojem se radu koreografski koristi različitim medijima i materijalima. Od 2006. članica je kolaborativne izvedbene skupine BADco., a trenutačno živi i radi na potezu Engleska – Hrvatska – Njemačka, što znatno utječe na njezine umjetničke, ekonomske i emocionalne veze. Zrinkin je koreografski rad baziran na koautorstvu zauzimajući se za feministički pogled i emancipatorni potencijal plesnog tijela. Završila je MA program „Choreography and Performance” Instituta za primijenjene teatarske studije u Giessenu izvedbom rada Eksplodirana sluz, a 2020. provela je šest izolacijskih mjeseci kao stipendistica Akademije Schloss Solitude. Godine 2021. Zrinka započinje umjetnički doktorski studij pri Centru za plesna istraživanja (Coventry University, UK) istražujući odnose koreografije, montaže, ljupkosti i nasilja.

 

Zbog ograničenog broja mjesta molimo vas da svoj dolazak potvrdite na: marketing@czk-novi-zagreb.hr

 

Impressum:

Koreografija i izvedba: Ana Kreitmeyer

Koreografska suradnica: Zrinka Užbinec

 

Projekt je podržan potporom Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH u suradnji s Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske.