Ana Vivoda
Procesualnost grafičkog traga

Ovom izložbom Ana Vivoda završava doktorski studij grafike na ALU u Zagrebu pod mentorstvom prof. Nevenke Arbanas. Projekt – Procesualnost grafičkog traga istražuje odnos interakcije između subjekta i prostora u kojem djeluje, formulirajući pritom sasvim osoban pristup grafičkom mediju, oslonjen na izmijenjena i proširena određenja pojma umjetnosti koja su se formulirala u razdoblju postmodernizma. Poštovane su specifičnosti medija, međutim prekoračivanjem napuštenih modernističkih okvira, prihvaćajući neke aspekte procesualne, land art i konceptualne umjetnosti nastoji se ostvariti nova umjetnička kvaliteta. Razlog grafičkog istraživanja prestaje biti nastojanje da se oblikuje i zaključi grafika kao prijenosnik poruke, već prerasta u potrebu da se umjetničkim činom nadiđu ograničenja medija. Djelo se učvršćuje u činu, a ne u oblikovanom predmetu.
Projekt se prezentira na način prostorne instalacije gdje se kompleksan doživljaj djela postiže međudjelovanjem pojedinih elemenata (otisaka), njihovim rasporedom u prostoru i intervencijom koja nastaje kretanjem promatrača.

Izložba se može razgledati do 3. prosinca 2013. godine, radnim danom od 9 -18 sati, četvrtkom i subotom od 10 -13 sati.

Katalog

18.11.2013. – 03.12.2013.

O autoru:

Ana Vivoda

Rođena je u Rijeci 1979. Diplomirala na Odsjeku za likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci 2002. Završila je poslijediplomski studij (Project Studies) na Royal University College of Fine Arts u Stockholmu u Švedskoj. Docentica je Sveučilišta u Zadru od 2011. Priredila je pet samostalnih izložbi grafike i crteža (u Rijeci 2005, Madridu 2007. i Zagrebu 2010). Sudjelovala je na tridesetak kolektivnih izložbi u zemlji i stotinjak međunarodnih izložbi grafike, crteža i umjetničke knjige u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU-a Zagreb.

Kontakt
Ana Vivoda
mob.: 091 567 92 42
e-mail: ana.vivoda@gmail.com