Andrea Petrlik Huseinović
ilustracije

Autorica se predstavlja izborom ilustracija nastalim u zadnjih deset godina s posebnim naglaskom na autorske i nagrađene slikovnice. Umjetnica pored autorskih, izlaže i novije slikovnice Oskara te Hektora i Leopoldinu, potom neke ilustracije što ih je radila za američke i britanske izdavače te nekolicinu ilustracija za slikovnice koje su tek u nastajanju. Publika ima priliku vidjeti originale iz slikovnice Ciconia Ciconia koja je nagrađena grand prixom na Oita Bijenalu u Japanu 2004., reprodukcije onih radova koji su dio međunarodne zbirke Chihiro Art Museuma u Japanu, reprodukciju UNESCO-vog plakata i usporedno istog originala od kojeg je nastao plakat kao i rada koji se nalazi na kolektivnoj izlozbi An Imaginary Library u Japanu koja je trenutno u tijeku. Dio radova izloženih u Galeriji Vladimir Bužančić uvršteno je u japansko izdanje knjige Umjetnici svijeta te prezentitrano na istiomenoj izlozbi u Chihiro Art Museumu, Tokyo. Izložene su i reprodukcije radova iz slikovnica Plavo nebo i Alica u zemlji čudesa koje su nagrađene Zlatnom plaketom na 19. Bijenalu ilustracija u Bratislavi. Spomenute ilustracije objavljene su u Francuskoj, Japanu, Kini, Italiji, Južnoj Koreji, Mađarskoj, Sloveniji, a uskoro će biti i u Njemačkoj.

Autorica će 18. svibnja 2009. u 19h u Centru za kulturu Novi Zagreb održati i likovnu radionicu za djecu na temu ilustracije.

Katalog.pdf

04.05.2009. – 20.05.2009.

O autoru:

Andrea Petrlik Huseinović

Rodila se 1966. u Zagrebu gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti. Osim ilustriranja bavi se i pisanjem. Do sada je objavila četiri autorske slikovnice, Plavo nebo, Moja obitelj, Ciconia Ciconia i Maleni, koje su prevedene i objavljene u Japanu, Francuskoj, Italiji, Južnoj Koreji, Kini i Sloveniji. Plavo nebo je od 2002. godine među 42 najčitanije knjige na ICDL-u (International Children Digital Library), SAD. U prestižni katalog najboljih knjiga za djecu ‘The White Ravens’ (International Youth Library Muenchen) knjige su joj uvrštene nekoliko puta: Ciconia Ciconia 2004. godine, Moja obitelj 2006. godine, a Maleni 2007. godine. Slikovnica Moja obitelj prezentirana je 2005. godine na radionicama “U SUSRET EXPO-u 2005.” U Hekinanu, Japan, na kojima se predstavljala hrvatska ilustracija u Japanu. UNESCO je za plakat povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava odabrao njezinu ilustraciju iz slikovnice Jakov lektor Kašmira Huseinovića. Originale iz nagrađenih slikovnica Plavo nebo i Alica u zemlji čudesa za svoju međunarodnu zbirku otkupio je japanski Chihiro Art Museum, koji posjeduje jednu od najvećih zbirki ilustracija na svijetu. Ilustrirala je petnaestak slikovnica za strane nakladnike (Ladybird, Oxford University Press, Scholastic, Chicken House, Templar publishing, Child’s Play International, Parragon, Letts, Allegra, Top That,Tyndale House Publishers) i četrdesetak slikovnica za domaće nakladnike.
Za ilustriranje je nagrađena pet puta:
2002. –nagrada Grigor Vitez za autorsku slikovnicu Plavo nebo;
2002. – IBBY Honour List za ilustracije iz knjige Pinokio C. Collodija;
2003. – BIB Gold Plaque, 19. Biennial of Illustrations Bratislava za ilustracije iz autorske slikovnice Plavo Nebo i Alica u zemlji čudesa L. Carrolla;
2004. Grand Prix OBI 04, Oita Biennial of Illustrations, Japan, za ilustracije iz autorske slikovnice Ciconia Ciconia;
2007. – nagrada Ovca u kutiji, Zagreb, za autorsku slikovnicu Maleni.