Dan ljubavi u GVB – Transformacija 14022014

Centar za kulturu – Galerija Vladimir Bužančić

Dragi prijatelji,

Prepoznajem svakog dana, sve više, svoj život kao niz susreta, iskustava, spoznaja i stvaralaštva koji ima posve logičan i apsolutno smislen i svrhovit razlog postojanja za mene, za sve druge ljude i za sve, ako ga promatram iz samo jednog, ali sveobuhvatnog središta.
Svi ostali “kutevi promatranja” završili su u slijepim ulicama bespomoćnosti, bola ili gorčine, u nemogućnosti da se zadrži polet, radost ili zadovoljstvo. Nisu mi davali odgovore na pitanje: zašto? “zašto se to, meni, drugima, svijetu i svemiru događa?”.
I tijekom tog promišljanja vlastita života i svega ostalog u prostoru i vremenu, uvidjela sam i ja da je jedino sigurno kako o svemu postoje različita mišljenja. Svatko objašnjava na svoj način.
Promatrano ovisi o promatraču.
A taj promatrač se mijenja pa mijenja i svoja gledišta, ali uvijek na istom putu zabrinute potrage za smislom vlastita postojanja.
I u stalanom izmjenjivanju straha i olakšanja, beskrajna stvaralačka inspiracija kao da presahnjuje, a žalovanje o nemogućnostima ne prestaje.
Razdijeljeni smo
I svijet je razdijeljen
I sve je razdijeljeno
ALI
Promatrano ovisi o promatraču.
Kako bi bilo da promatrač prihvati da u svojoj biti, iz koje mu naviru misli, nije razdijeljen, odnosno da zna da ima jedinstvenu suštinu. Onu koja je mirna, ima povjerenje, nije protiv i ne boji se susreta.
Vjerujem, za takvu suštinu svi bi bili zahvalni, a zapravo čim je i pomislimo ona već zahvaljuje nama, a kada je prihvatimo daruje nas neizmjernim mogućnostima izražavanja za nju, za nas,
ZA LJUBAV.

Jadrana Horvatić
hvala

14.02.2014. u 20 sati