Daniela Cikatić Javorčić
Fraktalne introspekcije linorezi

Izložbom u Galeriji Vladimir Bužančić Daniela Cikatić Javorčić se predstavlja ciklusom linoreza “Fraktalne introspekcije.”

“U smislu prosedea, odnosno u postupku oblikovanja likovne ideje, u Danielinim “prostornim fraktalima” nalazimo vrlo rijetko usklađen govor između tehničkog postupka i likovnog znaka, odnosno osobnog izražajnog koda. On pretpostavlja sustavno promišljanje kroz elemente jezika apstraktnih organskih morfema koji se jednom “upisani” u matricu umnožavaju, od najjednostavnijeg sloga do najsloženijih prepleta dinamičkog i “dišučeg” labirinta. Pri tome oblika i lika nema. Tu su boja i obrisi, meka gibanja i bujanja, trakasti linijski tokovi, jednine i množine bez uporišt. Minimalizam i maksimalistička zgušnjavanja. Po ritmu osnove i potke, po organičkim umnožavanjima, po dodavanju i po oduzimanju, po sili privlačenja ili po sili odbijanja u linoreznom se fluidu otiska bilježe i šire stanja, raspoloženja, osjećanja i osjetilnosti.”
(Margarita Sveštarov Šimat, iz predgovora kataloga)

katalog.pdf

Ovdje možete vidjeti članak u časopisu Vijenac, god. XVI, br. 375-377, 17. 7. 2008. Članak je u PDF formatu.

Od 30.06.2008. do 17.07.2008. 

O autoru:

Daniela Cikatić Javorčić

Rođena je 3. studenog 1969. godine u Splitu gdje je završila srednjoškolski Centar u kulturi i obrazovanju Natko Nodilo. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je grafiku u klasi prof. Miroslava Šuteja, u veljači 1996. godine. 2007. godine upisala je poslijediplomski doktorski studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer visoki tisak, kod prof. Nevenke Arbanas. U ljeto 2007. godine sudjelovala je na art- radionici mozaika gosp. Laurenta Hunzingera. Uz Renatu Ladović i Gordanu Kovačić, u studenom 2007. godine predstavljala je Hrvatsku na Biennalu Mediterana u Aleksandriji gdje je nagrađena plaketom za autorski rad.