Daria Dolanski Majdak
Znakovi vremena, slike

Umjetnica se predstavlja serijom novih radova u tehnici ulja na platnu kojima na svojevrstan način sintetizira svoj dosadašnji rad.
„Kada bismo u jednoj rečenici morali definirati umjetnički svjetonazor i umjetničke strategije Darije Dolanski Majdak sve bi se njezine dosadašnje serije slika mogle precizno svesti na stvaranje i razgradnju složenih simboličkih sustava, kao trajnu temu i preokupaciju umjetnice. (…) Znak je služio samo kao polazište za mnogo složeniju priču o pokušaju integracije našeg svakodnevnog životnog ritma u višedimenzionalnu stvarnost sve više uronjenu u digitalni svijet, vrlu novu kompjutoriziranu i mehaniziranu inačicu nekad ljepšeg i boljeg života, u sustave kontrole i elektroničkog nadziranja, u digitalizaciju i pikselizaciju emocija, želja i snova. Služe li nam elektronski aparati, video, TV, kompjutor i kamere kao kreativni poligoni za naše usavršavanje ili kao sredstva zaglupljivanja, ograničavanja, nadziranja i više-manje suptilna manipuliranja?“ (Iva Körbler, iz predgovora kataloga)

Katalog.pdf

12.10.2009. – 28.10.2009.

O autoru:

Daria Dolanski Majdak

Rođena je 10. ožujka 1965. u Zagrebu. 1983. godine završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, odjel grafike. 1991. godine diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, nastavnički odjel. Dobitnica je otkupne nagrade T-mobilea u suradnji sa Institutom za suvremenu umjetnost za umjetničku fotografiju na temu Svijet bez granica 2004. godine. Članica je HDLU-a Zagreb i HZSU-a.

 

Video:

Daria Dolanski Majdak otvorenje

http://www.czk-novi-zagreb.hr/video_player.swf?xmlPath=/UserFiles/Media/Event/Darija_Dolanski_Majdak/data.xml