Centar za kulturu Novi Zagreb – GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ

Trg Narodne zaštite 2, Zagreb

Tel.: 6140-189

e-mail: galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr

www.czk-novi-zagreb.hr

Zagreb, 8. lipnja 2021.

 

Poziv na izlaganje u 2022. godini

 

 

Pozivamo umjetnike i kustose na izlaganje u GVB u 2022. godini na temu Umjetnost kao čin slobode. Godišnji program GVB u 2022. će se realizirati u formi samostalnih izložbi (do troje umjetnika zajedno).

U beskonačnoj igri jezika umjetnosti i stvarnosti u kojoj se otkrivaju uvijek nova značenja, umjetnost se kroz svoju dugu povijest potvrdila kao jedan od rijetkih mogućih prostora slobode za čovjeka. Između ostaloga, naučila nas je da se sloboda stiče izborom i stavom.

Za egzistencijaliste, čovjek nije ništa drugo do onoga što sam sebi čini. U Bitku i ništa Sartre tvrdi da nema slobode bez izbora, pošto za ljudsku stvarnost „biti“ znači „izabrati se“, što je ujedno izraz i čin slobode.  Čovjek dakle čini sebe. Ako čini sebe, on sam sebe kreira.

Za Josepha Beuysa svaki je čovjek umjetnik, a cilj umjetnosti je učiniti ljude slobodnima: „Every human being is an artist, a freedom being, called to participate in transforming and reshaping the conditions, thinking and structures that shape and inform our lives.“

Shvatiti vlastiti život kao kreaciju i oblikovati vlastitu budućnost mogu, međutim, samo rijetki među nama. U tom smislu možemo se prisjetiti i naslova izložbe Ivana Kožarića „Sloboda je rijetka ptica“ koji upućuje upavo na njegovu neprestanu potragu za slobodom i istinom o sebi i svom biću, ali jednako tako da život ima onaj značaj koji mu dajemo. Stoga pozivamo umjetnike na refleksiju njihova umjetničkog rada kao čina slobode – kao slobodnog izbora i slobodnog oblikovanja potencijala (ili „materijala“) koji nastaje u susretu između (umjetničkog) subjekta i svijeta.

 

UVJETI:

Izlagati mogu vizualni umjetnici, grupe umjetnika ili kustosi s prijedlogom autorskih koncepcija.

Sve pristigle prijave će razmatrati i selektirati Umjetnički savjet GVB.

Popis odabranih kandidata bit će objavljen na www.czk-novi-zagreb.hr do kraja srpnja 2021.

Prihvaćeni projekti bit će prijavljeni na natječaje za financiranje iz proračuna javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija za 2022. godinu.

GVB će ovisno o odobrenim sredstvima podmiriti sljedeće troškove: honorar umjetni-ci/iku, honorar autor-ici/u predgovora, prijevod i lekturu, dizajn i tisak deplijana/kataloga, pozivnica i plakata, transport radova (samo u Zagrebu), tehnički postav izložbe, domjenak. Galerija ne pokriva troškove produkcije radova. Umjetnici se za troškove produkcije radova samostalno prijavljuju na Pozive za financiranje potreba u kulturi Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija ili na druge natječaje i javne pozive.

 

PRIJAVA TREBA SADRŽAVATI:

1/ opis projekta s izvedbom i tehničkim opisom (maksimalno 1,5 kartica);

2/ vizualne materijale (fotografije ili vizualizacije);

3/ životopis s kontaktom;

4/ izjavu je li isti projekt prijavljen na natječaj neke druge galerije u Hrvatskoj;

5/ izjavu o suglasnosti s uvjetima javnog poziva.

 

Prijave je potrebno dostaviti u digitalnom obliku do 28. lipnja 2021. na mail galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

 

 

voditeljica GVB                                                                        ravnatelj CZKNZ

Anita Zlomislić                                                                            Branko Marić