Goran Trbuljak
Što je Torbuljak, a što su torbuljaci

Izložba Gorana Trbuljaka u Galeriji VB donosi slike na platnu izrađene posebnom tehnikom slikanja koju je otkrio sam autor i koju naziva torbuljak slike. Slike čine cjelinu s koferima (diptih) u kojima su tehnikom ukapavanja i nastali radovi, a u koje se nakon izložbe ponovo pakiraju, kako bi se na jednostavan i praktičan način mogle transportirati.
Okosnicu izložbe čini narativ inspiriran dvjema anegdotama iz Trbuljakova života koje evociraju njegove umjetničke početke. Iako primarno autoreferencijalan, Trbuljakov narativ ukazuje na nekoliko nezaobilaznih umjetnika u svojoj mentalnoj prtljagi, poput Duchampa, Pollocka, Rotha itd.
Tijekom svojog više od četrdeset godina duga umjetničkog djelovanja, Goran Trbuljak problematizira status umjetnosti i umjetnika, daje kritiku njezine konvencionalne vezanosti uz institucije poput galerija i muzeja kao i veze umjetnosti i tržišta. Pristup temama mu je humorističan i ironičan te često kritički intoniran. Bavi se likovnom i konceptualnom umjetnošću, filmom, videom i fotografijom.

Izložba Gorana Trbuljaka može se pogledati do 09. lipnja 2015., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 09 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

Pozivnica

18.05.2015. – 09.06.2015.

O autoru:

Goran Trbuljak
Rođen 1948. godine u Varaždinu. Maturirao je 1968. godine na Odjelu fotografije u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972. godine diplomirao je na studiju slikarstva i grafike u klasi prof. Marijana Detonija. Bio je stipendist na École Nationale des Beaux-Arts u Parizu. Godine 1980. diplomirao je na Odsjeku za filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je nekoliko udruga, HDLU-a, DFRH-a te Hrvatske udruge filmskih snimatelja. Bio je grafički urednik i urednik fotografije za časopise Film, Polet i Gordogan. Pisao je i za časopise poput Globusa i Slobodne Dalmacije o temama slikarstva, fotografije i filma. Živi u Zagrebu, gdje i radi kao redovni profesor na Akademiji dramske umjetnosti.

Bavi se likovnom i konceptualnom umjetnošću, filmom, videom i fotografijom. Tijekom svojega više od četrdeset godina duga konceptualnog rada Trbuljak propituje status umjetnosti, daje kritiku njezine konvencionalne vezanosti uz institucije poput galerija i muzeja, propituje status umjetnika kao djelatnika, vezu umjetnosti i tržišta. Pristup temama mu je humorističan i ironičan, često kritički intoniran.

Kontakt:
goran.trbuljak1@zg.t-com.hr