Hassan Abdelghani

” 1914 From a distance”

30.10.2015. – 27.11.2015.

  1. From a Distance jest ciklus fotografija pulskog fotografa i galerista Hassana Abdelghanija nastao u kontekstu obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. U Galeriji Vladimir Bužančić u Zagrebu realizirana je kao partnerski projekt Galerije Bužančić i galerije „Makina“ u Puli. Fotografijom u fotografiji – snimajući portrete s nadgrobnih spomenika ljudi umrlih tijekom Prvog svjetskog rata na grobljima u Puli, Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Srbiji i Sloveniji – izložba Hassana Abdelghanija uoči blagdana Svih svetih poticaj je za promišljanje prolaznosti, s jedne strane prolaznosti čovjeka, a s druge prolaznosti fotografije kao jednog od čovjekovih pokušaja da je zaustavi. Fotografije su otisnute na golemim printovima (378 x 284 cm).

Hassan Abdelghani

Hassan Abdelghani, umjetnički fotograf i voditelj fotografske galerije „Makina“ u Puli, dosad je realizirao i organizirao brojne fotografske izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu. Rođen je u Osijeku 1965. godine, odrastao u Kairu. U Kopenhagenu je 1990. završio školu fotografije gdje 1998. osnovao privatnu fotoškolu Global Fotoskole. Potpisuje niz umjetničkih projekata: bio je kustos na više od 30 izložbi, umjetnički direktor fotogalerije Vrata starog grada u Osijeku, imao samostalne i skupne fotografske izložbe u Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Sloveniji, Tajlandu, Njemačkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Cipru i BiH.

Fotografije mu se nalaze u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, u kolekciji grofice Candela Alvarez Soldevilla iz Madrida i Julian Agut iz Barcelone.

Godine 2012. na Rovinj Foto Days pobjednik je za najbolji umjetnički koncept From a distance. Živi i stvara u Puli.

7-maestro-kubelka 4-baba-jaga 2-peter-jpg 1-bubikopf