45 godina Galerije Vladimir Bužančić – izložba izbora djela iz fundusa
31. svibnja – 16. lipnja 2023.

Video snimio i montirao: Marko Milovac

45 godina osnivanja Centra za kulturu Novi Zagreb i Galerije Vladimir Bužančić obilježili smo izložbom izbora djela iz fundusa Galerije Vladimir Bužančić. Ovim videom sa otvorenja izložbe 45 godina Galerije Vladimir Bužančić prenosimo mali dio svečane atmosfere.

Izložbu je otvorio Veljko Mihalić, voditelj odjela audiovizualne umjetnosti i kulturne baštine iz Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo. Na otvorenju su govorili: ravnatelj Centra za kulturu Novi Zagreb Branko Marić, Srećko Planinić i voditeljica Galerije Vladimir Bužančić Vesna Šantak. Srećko Planinić, akademski slikar, je inicijator osnivanja Centra za kulturu Novi Zagreb i prvi direktor/ravnatelj Centra za kulturu Novi Zagreb i Galerije – tada pod nazivom Spektar. Na otvorenju izložbe Nina Romić, kantautorica, izvela je dvije skladbe: „U mom malom mraku“ autorska skladba, i „Ljubav se ne trži!“ tradicijska.

Izložbom umjetničkih djela iz fundusa Galerije obilježava se dugogodišnji doprinos u kulturi i umjetnosti Centra i Galerije, ne samo na nivou općine i grada Zagreba nego i doprinos na nacionalnom nivou. Postav izložbe je bio u Galeriji Vladimir Bužančić i u Multimedijalnoj dvorani na katu. U Multimedijalnoj dvorani izložene su fotografije Marije Braut i Maria Rozića. 5. svibnja 1977. izložbom umjetničkih fotografija “Vedute i novoizgrađena naselja Novog Zagreba” Marije Braut otvoren je Centar za kulturu Novi Zagreb i Galerija Spektar.

Na izložbi 45 godina Galerije Vladimir Bužančić predstavljena su djela eminentnih akademskih umjetnica i umjetnika koji su obilježili modernu i suvremenu umjetnost Hrvatske, također i djela priznatih inozemnim umjetnika: Breda Beban, Marija Braut, Hugo Besard, Ružica Dešković, Toni Franović, Laura Gioso, Ante Jakić, Ljerka Kallay, Miroslav Konrad, Ines Krasić, Nives Kavurić Kurtović, Milena Lah, Maja Nejašmić, Dimitrije Popović, Srećko Planinić, Stanko Posavec, Sanja Pribić, Mario Rozić, Ivan Šebalj, Izabela Šimunović, Gorislav Štambuk, Dražen Trogrlić, Tamara Ukrainčik, Iva Valentić, Fadil Vejzović, Nenad Vorih, Anton Vrlić.

Čestitamo umjetnicama, umjetnicima i njihovim obiteljima na izložbi.

Hvala gospodinu Veljku Mihaliću, voditelju odjela audiovizualne umjetnosti i kulturne baštine na dolasku i otvaranju izložbe. Hvala gospodinu Srećku Planiniću, akademskom slikaru, bivšem ravnatelju Centra, na poetskom iskazu o vremenu osnivanja Centra za kulturu Novi Zagreb. Čestitam svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Centra za kulturu Novi Zagreb i Galerije Vladimir Bužančić 45. obljetnicu djelovanja u kulturi i umjetnosti.

Hvala svim ljubiteljima umjetnosti koji su svojim dolaskom uveličali ovaj važan događaj!

Vesna Šantak, mag.art.,
voditeljica Galerije Vladimir Bužančić