U Galeriji Vladimir Bužančić premijerno je predstavljena  multimedijalna ambijentalna instalacija Autopoiesis Emilije Duparove u okviru godišnje programske koncepcije Galerije pod nazivom Tijelo i um (Body & Mind).

Autopoiesis kao nerazdruživi preplet osjetilnih i misaonih iskustava preobličenih u figurativne i apstraktne slike i pojmove integrira tri komponenete: zvučnu i dvije video instalacije. Zvučna instalacija Neprolazna misao svojevrsni je remake „rada u trajanju” kojeg čine izgovorene riječi  komponirane u zvučni sliko-ritam. Glas koji odjekuje prostorom funkcionira kao zapremina u koju su uronjene video projekcije. Video rad Autopoiesis istražuje tijelo kao umjetnički subjekt. Samomasaža trbuha kružnim pokretima uokolo pupka otvara čitav niz simboličnih konotacija vezanih uz pojmove središta i ishodišta te ruku koje su posrednici između tjelesnog središta i uma. Video instalacija Šešir prikaz je bijeloga apstraktnog vrtloga na crnoj pozadini. Krećući se između sfere fizičke realnosti i imaginarne slike, vrtlog sublimira vidljivu stvarnost u vizualnu predodžbu nekog principa višeg reda.
Stvaralaštvo Emilije Duparove karakterizira jednakovrijedan potencijal koji njezini radovi ostvaruju u sferi čiste likovnosti i na semantičkoj razini. Medijska heterogenost, prisutna u njezinu stvaralaštvu od samih početaka, ukazivala je na široki interes i mogućnost da se s lakoćom izražava u videu, fotografiji kao i u slikarstvu, zadržavajući pri tom neke karakteristične postupke i interese koje su se s vremenom uobličile u zrelu autorsku poetiku.

Emilija Duparova ( Split, 1967.) studirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu te potom diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1991. godine.  Zaposlena je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u zvanju redovite profesorice. Uz slikarstvo, njena umjetnička praksa uključuje multimedijalne projekte, ambijente, instalacije, fotografiju i video. Članica je likovnih udruženja Splita, Zagreba i Rijeke. Realizirala je pedeset samostalnih izložaba te je sudjelovala na mnogobrojnim skupnim i žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Rijeci. Dobitnica je značajnih međunarodnih i nacionalnih nagrada te priznanja za svoj umjetnički rad: godine 2014. za video  pod nazivom 2687,5 m primila je jednu od tri jednakovrijedne nagrade 49. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna na temu Pomicanje granica, komunikacija i nova mobilnost;  godine 2013. dobitnica je Grand prix Glavne nagrade na Biennalu Mozaika – Rijeka, Split, Zagreb, Pula; godine 2006. osvojila je Grand prix, Veliku  diplomu  za grafiku, na XII Interbifep, Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta u Međunarodnoj  galeriji portreta Tuzla, BIH;  godine 2003. je, uz Zlatana Vrkljana, prema odluci izbornika Darka Glavana,  bila hrvatska predstavnica na 22 Biennale d’ Alexandrie des pays de la Mediterranee, u Aleksandriji, u Egiptu.

Otvorenje izložbe 22. svibnja u 20:00.

Izložba Autopoiesis može se pogledati do 3. lipnja 2017., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

Autopoiesis plakat.pdf