Izložba i koncert VEDRANA RUŽIĆA

Forbidden Melody

 

u Galeriji Vladimir Bužančić

CENTAR ZA KULTURU NOVI ZAGREB

 

četvrtak, 4. veljače 2021. godine, u 19 sati

 

Izložba traje od 4.2. do 25.2.2021.

 

Nagrađivani riječki vizualni umjetnik i jazz-glazbenik Vedran Ružić, potaknut globalnim lock-down-om koji na čovječanstvo utječe kako na ekonomskoj tako i osobnoj razini, u organizaciji Galerije Vladimir Bužančić i Centra za kulturu Novi Zagreb, predstavlja izložbu Forbidden Melody i jazz-koncert Forbidden Live.

Ovaj multimedijalni događaj potaknut je programskom koncepcijom Galerije pod nazivom Doktrina pandemije ili seruma istine globalnog Pandaemoniuma, čijom izvedbom Vedran Ružić kombinira vizualnu i glazbenu umjetnost podjednako kreirajući oba oblika. Svoj rad naziva „konceRtualna umjetnost“ jer se u njemu isprepliće nekoliko oblika umjetnosti u jednu cjelinu s glazbom: vizualno povezuje s auditivnim i obratno. Ružić u svom atelieru izrađuje objekte likovne umjetnosti, ali i sklada jazz glazbu koju će na dan otvaranja izložbe izvoditi sa svojim sastavom – Vedran Ružić Trio. Kroz jazz koji je znan i kao „zabranjena glazba“, opisuje viđenje današnjice, vrijeme zabrana kretanja, druženja, trgovanja, promišljanja.

Ružić stvara svoje radove nakon povratka iz Berlina kada se Europa zatvara radi koronavirusa što i samog umjetnika usmjerava da se u tišini pridruži izolaciji. Kao plod te tišine nastaju radovi iz serije Forbidden Melody gdje kao likovni umjetnik slaže radove kućnih formata, poput izrezbarenog prozora, slika na otpadnim komadima polica iz kuhinje, kontrabasa s elementom bodljikave žice i sl. Na tim naizgled odbačenim i recikliranim materijalima koje je pronašao u svom podrumu Ružić koristi uljane boje, dok akrilnim bojama preslikava već korištena platna pa sve do betonskih blokova, bodljikavih žica te izrezbarenih škura.

Odmah nakon otvorenja izložbe, Vedran Ružić Trio izvest će autorske skladbe s albuma Forbidden Live, uz nekoliko skladbi s prethodnih albuma. Trio čine Hrvoje Galler na klaviru, Adriano Bernobić na bubnjevima i Vedran Ružić na kontrabasu i električnom basu.

Forbidden Live je najnoviji album ovog riječkog umjetnika koji je nastao tik nakon pandemijske izolacije prošle godine u cilju spašavanja svakog slobodnog trenutka stajanja na pozornici uživo. Koncert se održava u sklopu ciklusa koncerata Jazz Point Novi Zagreb Centra za kulturu Novi Zagreb čime će Vedran Ružić zaokružiti svoj vizualni nastup u Galeriji Vladimir Bužančić.

O umjetniku:

Vedran Ružić (Rijeka, 1986.) vizualni je umjetnik i jazz-glazbenik (kontrabas i bas-gitara). Diplomirao je slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci (2018.), a prethodno je pohađao Jazz-konzervatorij u Klagenfurtu. Izlagao je na oko 25 izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednjih godinu dana fokusirao se na izvedbu serijala slika i skulptura u cilju povezivanja umjetnosti. Iza sebe ima tri autorska jazz-albuma. Nakon prvog autorskog jazz-albuma Night Speaking (2015.) uslijedio je projekt Spiritual Market (2016.), koji objedinjuje art-film i autorski jazz-album za koji je osvojio nagradu Porin (2017.) za najbolji jazz-album te zaradio nominaciju u kategoriji najbolje jazz-skladbe. U tom se filmu okušao i u ulozi performera – glumca te koscenarista. Projekt je izveden 50-ak puta u kazalištima, art-kinima, galerijama, na arheološkim lokalitetima te jazz i filmskim festivalima. Treći album Libertin (2019.) koji u live-izvedbama uključuje jazz-kvartet te tri suvremena plesača u obliku jazz-teatra, nastao je u cilju povezivanja dviju improvizacijskih umjetnosti. Najnoviji album Forbidden Live (2020.) nastao je neposredno po završetku pandemijske izolacije i pravi je dokument vremena. Osim nagrade Porin, Vedran Ružić osvojio je i dvije nagrade Status za najboljeg jazz-basista i jazz-kontrabasista (2012. i 2020.) te nekoliko godišnjih nagrada za doprinos kulturi Primorsko-goranske županije (2018.), Grada Opatije (2018.) te Općine Matulji (2015. i 2018.), kao i posebno priznanje Akademije primijenjenih umjetnosti. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika te Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika.

Izložba se može pogledati do 25. veljače 2021., radnim danom od 10 do 18 sati te subotom od 10 do 13 sati.

 

Impressum:

Autor izložbe: Vedran Ružić

Tekst i izbor radova: Bruna Justinić

Likovni postav: Vedran Ružić

Kustosica: Anita Zlomislić

Grafički dizajn: Boris Greiner

Foto i videodokumentacija: Jan Mastrović, Vedran Ružić

Majstor zvuka i snimatelj zvuka: Luka Jenuš

Tehnički postav: Tomislav Kušević

Prijevod na engleski: Graham McMaster

Lektura i korektura: Dunja Aleraj Lončarić

Odnosi s javnošću: Vladimir Villach Čeliković

 

Program su financijski podržali Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija.

 

Centar za kulturu Novi Zagreb

GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ

Trg Narodne zaštite 2, Zagreb

Tel: 01 6140 189

galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr

czk@czk-novi-zagreb.hr

www.czk-novi-zagreb.hr

https://www.facebook.com/galerijavladimir.buzancic

https://www.facebook.com/czknzg