Ponosni smo na naše kvartove i knjige kojima smo povezani generacijski i kulturno. Udruga Lastin rep i Bibliobusna služba Knjižnice grada Zagreba donose nam izložbu “100 lica Šegrta Hlapića i knjige na dlanu”.

Dođite vidjeti jednog od najvećeg hrvatskih junaka iz očiju naših građana u četvrtak, 16. siječnja 2020. u Galeriju Vladimir Bužančić u 19 sati.

Izložba je otvorena do 30. siječnja 2020. godine, a možete je pogledati radnim danom 9-15 i subotom 9-13 sati.

Više o projektu i izložbi

Udruga “Lastin rep” u partnerstvu s Etnografskim muzejom, Knjižnicama Grada Zagreba, Udrugom “Pozor” te Hrvatskim čitateljskim društvom pokrenula je 1. prosinca 2018. godine u zagrebačkom naselju Botinec projekt “Knjige naših ulica”.

Projektom se intenzivira sudjelovanje zajednice u kulturnom životu i stvara put do estetskog i kulturnog upotpunjavanja već postojećeg naselja književnih djela – Botinec. Specifičnost Botinca i inspiracija za projekt leži u činjenici da su njegove ulice nazvane po junacima i djelima iz hrvatske književnosti.

Tako neke ulice nose naziv Ulica Velog JožeUlica Pere KvržiceUlica Šegrta HlapićaUlica Zlatarova Zlata i sl. Ti nazivi poslužili su kao inspiracija umjetnicima koji su ilustrirali, a potom će se prema njihovim radovima izraditi i u naselju postaviti trajne ulične ploče s ilustriranim temama književnih djela koje odgovaraju pojedinom nazivu. Postavit će se središnja informativna ploča nazvana Knjigovid s planom naselja i ilustracija. Svaka ploča biti će označena s QR kodom kojim će se pomoću mobilnih uređaja moći pristupiti do video uradaka o umjetnicima i djelima.

Završna prezentacija cjelokupnog projekta biti će održana u svibnju 2020. godine u naselju Botinec. Ostvarenjem ovog projekta potaknut će se stvaralaštvo i povećati uključenost građana u lokalnoj zajednici, njihov pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima, a jedinstveno uređeno naselje će svojim primjerom zasigurno privući pažnju hrvatske javnosti.