LICA – SILUETE – TIJELA
Likovne interpretacije ljudskog lika u djelima iz kolekcije Erste fragmenti

Centar za kulturu Novi Zagreb
Galerija Vladimir Bužančić

Video snimio i montirao: Marko Milovac

Godišnji otkupni natječaj Erste fragmenti što ga za mlade umjetnike i umjetnice organizira Erste banka pokrenut je, u početku pod nazivom Novi fragmenti, danas već poprilično davne 2002., da bi od tada, zaključno s ovom godinom, imao 19 izdanja. Riječ je o najstarijem i najpostojanijem aktivnom natječaju na kojem umjetnici i umjetnice do 30. godine života – u prvih nekoliko izdanja ta je granica iznosila 35 godina – imaju mogućnost svoja djela ponuditi na prodaju, a u slučaju otkupa i prigodno ih pokazati na u tu svrhu organiziranoj skupnoj izložbi u nekom od relevantnih izložbenih prostora. Odabir djela za otkup vršilo je, dakako, stručno povjerenstvo sastavljeno od istaknutih kustosa i suvremenih umjetnika. S izuzetkom kraće stanke u 2004. odnosno 2005. kontinuirano, dakle, traje ta nadasve lijepa i korisna inicijativa, pa će tako 2025. – posredstvom jedne veće izložbe retrospektivna karaktera s predviđenih tridesetak radova odabranih iz cjelokupna korpusa njih više od 200 otkupljenih – biti obilježeni jubilarni, 20. po redu, Erste fragmenti.

Kao svojevrsnu najavu predstojećih aktivnosti, Erste banka je u suradnji s Galerijom Vladimir Bužančić odlučila organizirati još jednu zanimljivu izložbu zasnovanu na kolekciji Erste fragmenata, ovoga puta tematski koncipiranu. Riječ je, zapravo, o postupku koji se u muzejsko-galerijskoj struci kolokvijalno naziva “izlagački rad sa zbirkom“. U tom smislu iz kolekcije je odabrano trinaest radova izvedenih u disciplinama slikarstva, skulpture i fotografije, koji svojim motivima odražavaju tematski okvir objedinjen nazivom Lica – Siluete – Tijela. Čovjek je, dakle, neprijeporno jedan od najučestalijih i najintrigantnijih motiva za kojim umjetnici odnosno umjetnice već tisućljećima posežu, ne pokazujući pritom niti najmanje znakove zasićenosti. Za ovu prigodu odabrani radovi Jelene Azinović, Snježane Ban, Ivonne Grlić, Sanje Jureško, Marte Katavić, Mirne Kutleša, Marina Majića, Mije Matijević, Mihaele Rašica, Lane Stojičević, Vlatke Škoro, Alme Trtovac i Ane Vinković predstavljaju tek sićušan uzorak u elaboraciji likovnih interpretacija ljudskoga lika, ali već i na njemu itekako je moguće osjetiti nepotrošive psihološke potencijale te formalne mogućnosti što ih ova tema nudi, ali također i provocira.

Autor teksta:
Vanja Babić, predsjednik povjerenstva za otkup radova

IMPRESUM
Kustos: Vanja Babić
Voditeljica Galerije Vladimir Bužančić: Vesna Šantak
Grafički dizajn: Kristina Babić

Radno vrijeme Galerije Vladimir Bužančić: ponedjeljkom, utorkom i srijedom: 9 – 18 sati, četvrtkom: 9 – 13 sati, petkom: 9 – 15 sati

Program su financijski podržali Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu i civilno društvo te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Centar za kulturu Novi Zagreb
GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ
Trg Narodne zaštite 2, Zagreb
Tel: 01 6140 189
www.czk-novi-zagreb.hr
https://www.facebook.com/galerijavladimir.buzancic

Kontakt osoba za medije:
Vesna Šantak, mag.art
voditeljica Galerije Vladimir Bužančić
galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr
mobitel: 091 21 43 230