Peter Rauch: “Uređivanje objekata”

Izložba fotografija

20.02 2017. – 08. 03. 2017.

Izložba Uređivanje objekata predstavlja presjek višegodišnjeg stvaralaštva ljubljanskoga umjetnika i fotografa Petra Raucha. Prikazano je jedno od poglavlja iz opširnog stvaralačkoga istraživanja autora koji se na izrazito osebujan način fokusira na marginalne, ali još uvijek uobičajene prostore, prizore i objekte iz svakodnevnog života.

U svom dugoročnom istraživanju koncepta objekta kroz fotografiju, instalaciju i teoriju privlače ga vizualne senzacije umjetnih struktura koje je stvorio čovjek te tragovi ljudske prisutnosti u prirodi. Unatoč njihovoj skromnosti (ili upravo zbog nje), njegovi su motivi često obilježeni osjećajem tjeskobe i otuđenosti. Fotografije, koje su rezultat planirane prostorne intervencije ili slučajno zabilježene situacije, umjetnik ne želi narativno artikulirati, već ih prepušta dvosmislenosti vizualnoga jezika. A iz fotografija i ostalih pronađenih ili izrađenih objekata, koje kombinira raznim konstelacijama, pravi prostorne instalacije.

U početku ih je brojao, 15, 17, Nekoliko, Više objekata, a potom počeo ih je strukturirati. Prvo poglavlje u toj strukturi, Die Umwelt, uključuje fotografije koje su nastale na putu, pokraj puta, i koje bez promišljenog zemljovida prate slučajnu pojavnost fotografa u prostorima i želju za dokumentiranjem. Slijede poglavlja – Off, Konstrukcije i Zamijenjeni objekt – u kojima je umjetnik istraživao mogućnosti i greške u konstrukciji objekata. Naime, postoji svijet koji fotograf snima, svijet u kojem kao da se nalazi iznutra, usred neke vanjštine. U tom susretu postoji zamka u koju smjesta upada: vanjski svijet uvijek je samo vibriranje na opni susreta s unutarnjim, tj. vibriranje percepcije, predodžbe i mišljenja. Struktura serije objekata uključuje taj preobrat. Okoliš ne predstavlja nešto vanjsko, već je to nekakav odnos između onoga tko gleda i onoga što se gleda. Stoga taj okoliš nije okoliš gledatelja – on je u procesu (za sada) još potpuno isključen iz svijeta psihotičnoga stvaraoca. Okoliš predstavlja okoliš stvaraoca, odnosno ono što vibrira na njegovoj opni. Kroz različita poglavlja autor istražuje to vibriranje na razini predodžbe, tvorbe, refleksije, želje i uživanja. Uređivanje objekata je najnoviji korak u tom kompleksnom i promjenljivom procesu.

Peter Rauch (1978.) je diplomirani arhitekt, magistar fotografije i doktorski kandidat iz područja filozofije i teoretske psihoanalize. Živi i radi u Ljubljani kao samostalni umjetnik te profesor fotografije na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna te na Visokoj školi za usluge (VIST). U fotografiji ga zanima odnos među stvarima koje fotografija može dokumentirati, kao i stvarima koje može konstituirati. U teoriji ga zanimaju pojava mišljenja, značenje negacije u konstituciji objekta i pitanje prožimanja u području umjetnosti, znanosti i politike. Njegova ključna dosadašnja djela su Objekti (2010.-2015.), Treće mjesto (2014.), Zajednica (2012.-2013.), Slike, priče, sekvence (2011.) i Traffic Kids (2009.).

Izložba je otvorena do 8. ožujka 2017.

 

 

Rauch 70                   Rauch 50

Rauch 60