Miran Blažek: “Ratio”

Ambijentalne slikarske instalacije

U Galeriji Vladimir Bužančić premijerno je predstavljen novi rad osječkoga umjetnika Mirana Blažeka, u okviru godišnje programske koncepcije Galerije pod nazivom Tijelo i um (Body & Mind).  Ciklus Ratio je svojevrsna  nadogradnja umjetnikova rada Inside Story (2013.) i izložbe Monokromija/tonija (Galerija Koprivnica 2015.) Ratio se sastoji od radova kružnoga/eliptičnoga oblika nastalih utrljavanjem ugljena na zidove galerije. Središte je svakoga oblika ujedno i geometrijsko središte zida na koji se rad aplicira. „Ulaskom“ u središte zida Blažek rukom iscrtava kružnicu direktno upisujući proporcije svoga tijela. Njegove kružnice nastoje zauzeti geometrijska središta svih raspoloživih zidova pa bez obzira koliko površina određenog zida to dozvoljavala, krug se upisuje. (…) U ciklusu Ratio umjetnik polazi od pretpostavke da je u čovjeka upisana stvarnost koju on ispisuje iz sebe upisujući je u svijet koji ga konačno ispisuje kao biće. Homo cosmografia del minor mondo est jer su u omjere njegova tijela upisani brojčani odnosi utemeljeni na mistici brojeva na kojoj je utemeljen sam Kozmos. Raspon je čovjekovih ruku jednak njegovoj visini ili kako Vitruvije navodi: erit eaque mensura ad manas pansas. Križište je to svijeta obgrljeno kružnicom – simbolom neba koji se pojavljuje „ kada postoji potreba da se izrazi ono što misao ne može misliti, ili što se samo sluti, ili osjeća“. (Igor Loinjak, iz predgovora izložbe)

Miran Blažek rođen je 1983. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine te je završio poslijediplomski magistarski studij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani 2012. godine. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovao na međunarodnim rezidencijalnim programima. Godine 2012. dodijeljena mu je Nagrada Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog mladog umjetnika. Od 2014. godine zaposlen je kao asistent na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku.

 

Izložba Mirana Blažeka može se pogledati do 12. 4. 2017., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

 

IMG_1728    IMG_1754

IMG_1718   IMG_1720

IMG_1709