U Galeriji Vladimir Bužančić, u ponedjeljak, 1. travnja 2019. godine, u 20 sati otvara se izložba
SANDRA ĐUKIĆA 

Natura morta
U okviru godišnje programske koncepcije GVB koja je u 2019. godini posvećena temi memorije, Sandro Đukić producirao je izložbu Natura morta u kojoj se bavi slikom kao kulturnim nasljeđem kao živom memorijom koja čini potku medijskih tranzicija u njegovu umjetničkom radu.
Kroz izložbu Natura morta autor superponira motive vezane za svijet umjetnosti te suprotno uvriježenom mišljenju o slikovnom obratu kao paradigmi koja napušta jezik i tekstualnost u tijelo rada ugrađuje različite oblike tekstualnosti kao slojeve znanja utkanog u povijest teorije umjetnosti i znanja o slici. Sandra Đukića pri tom zanimaju veze i granice medija fotografije i slikarstva na više razina. U fotografiji bira slikarsku temu mrtve prirode, slikarsko barokno osvjetljenje, a snimljenu fotografiju digitalno dorađuje prikazujući i ono što na početnoj fotografiji ne postoji, te i na taj način ulazi u područje slikarskog imaginarija.
Fokusiranjem na arhetipove modernosti, motive mrtve prirode  i simbole vremena i društva, ukazuje na ideju o putovanju kroz vrijeme u svrhu stvaranja novog prostora slike u kojem paralelno prikazuje uspon i pad paradigmi u vremenu, aludirajući pri tome na kulturni i ekonomski kontekst danas. (iz teksta Davorke Perić)

Sandro Đukić (Zagreb, 1964.) multimedijalni je umjetnik kojeg zanimaju kulturološko-antropološki fenomeni slike kroz odnose prezentacije i reprezentacije, intermedijalnost, istraživanja medija i veze među umjetničkim radovima i pojavama. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đure Sedera 1989. godine. Studirao je na klasi novih medija na Kunstakademie Düsseldorf od 1989. do 1993. kao gostujući i redovni student (u klasi prof. Nam June Paik). Na istoj instituciji pohađao je Majstorsku radionicu od 1993. do 1994. godine (prof. Nan Hoover). Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao predavač je sudjelovao na više domaćih i međunarodnih simpozija. Dobitnik je Nagrade hrvatskih likovnih umjetnika (1991.), DAAD Reisestipendium (Islandic College of Art, 1992.), Posebne nagrade Grada Pule (Muzej suvremene umjetnosti Istre, 2010.) i ArtsLink Independent Projects Award (2011.). Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba se može pogledati do 18. travnja 2019., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

impresum:
Autor izložbe: Sandro Đukić
Tekst: Davorka Perić
Likovni postav: Sandro Đukić
Kustosica: Anita Zlomislić
Grafički dizajn: Boris Greiner
Foto i video dokumentacija: Marko Milovac
Tehnički postav: Tomislav Kušević
Engleski prijevod: Graham McMaster
Lektura: Ivana Kurtović Budja