U Galeriji Vladimir Bužančić – Centar za kulturu Novi Zagreb
četvrtak, 26. svibnja 2022. godine, u 19 sati

U sklopu godišnjeg programa pod nazivom Umjetnost kao čin slobode Galerija Vladimir Bužančić predstavlja umjetnicu Ninu Atević Murtić na jedan novi način. Prihvativši izazov teme, autorica je ostvarila posve autentičan rad koji sažima njezin svakodnevni život, ono umjetničko i ne-umjetničko u njemu, a u kojemu hvata tragove slobode. Njezin rad čini slikarska ambijentalna instalacija kojom je iskoračila u prostor proširenog polja slike. Umjetnica čiji se dosadašnji umjetnički rad kretao unutar okvira apstraktnog modernističkog slikarstva, u kojemu se slika pojavljuje kao autoreferentni estetski artefakt, sada premješta pažnju na prostor i odnose koje u prostornoj cjelini uspostavljaju tri dijela i tri teme. Na taj način, ne možemo više govoriti o fiksnim estetskim objektima nego, da parafraziramo Mondriana, modelima procesa koji nisu fiksni, već nestalni, promjenjivi i međusobno uvjetovani.

Evo što je Nina Atević Murtić kazala o svom izložbenom projektu:

„Moj odgovor na zadanu temu Umjetnost kao čin slobode je rad koji razvijam kroz tri teme, tri dijela i tri prostora moga djelovanja, kretanja i osjećanja u kojima mogu uhvatiti tragove slobode u različitim aspektima i aktivnostima u svom životu: kretanje, slikanje, obitelj. Ti dijelovi i prostori su u sinergiji, stalnom prožimanju i međusobnom uvjetovanju.
Na podu ateljea, prostora slobode na mapi moga dnevnog kretanja, iscrtava se moj život. Slobodno od bilo kakve namjere i svjesne kontrole ostavljam na podu ateljea tragove vođene potpunom intuicijom i slučajem. Pod kao da bilježi privatne aritmije, različite smjerove dnevnog kretanja, nemire i izbore.

Pod se na taj način transformira u sliku nastalu u vremenu, sliku koja je nedovršena i nedovršiva, jer se svakodnevno iznova stvara i iznova poništava. Tu arheologiju svoje slobode prenosim iz ateljea u galeriju projekcijom. Podižem ga u vertikalnu ravninu i projiciram na zid galerije, čime se mijenja i narav samog predmeta i perspektiva gledanja te otkrivaju nova značenja. Samim ulaskom u galeriju pod dobiva novu dimenziju artefakta, umjetničkog otiska koji nastaje na osobit način.
Nasuprot zidu s projekcijom poda izlažem niz apstraktnih slika u tehnici akrilika i pigmenta. Slikanje je moja izravna sloboda, sabiranje energija vanjskoga i unutarnjega, hvatanje sadržaja, bijeg predmeta i predstavnoga. Slikanje kao proces je čin slobode, čin tetoviranja sebe u drugom mediju. Završena slika pak neminovno gubi nešto od te slobode.
Treći dio rada čini sustav zamršenih odnosa, četiri vertikalna transparentna platna, dijelom obrađena i tretirana (vodenim staklom, epoksidnom smolom). Moja obitelj je prikazana kao prostorna opna, najsnažniji filter kroz koji se moja stvarnost mijenja, intenzivna nesloboda ljubavi i odgovornosti koja slobodi daje smisao. Platna su obješena od stropa do poda, između njih se uspostavlja prostorna interakcija, a kroz njih se pod određenim kutom segmentira projekcija slika nastalih u ateljeu.“

Izložba se može pogledati do 21. lipnja 2022., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

O umjetnici:
Nina Atević Murtić (Zagreb, 1970.) nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirala na pedagoškom odjelu (slikarstvo i povijest umjetnosti) u klasi prof. Miroslava Šuteja i Zlatana Vrkljana. Od završetka Akademije bavi se slikarstvom te je izlagala na nizu samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Pored toga, radila je na raznim kostimografskim i dizajnerskim projektima, ilustrirala knjige za djecu te surađivala na likovnim radionicama. Intenzivno se bavi i primijenjenim umjetnostima: izradom visokokvalitetnih i originalnih radova specijalno za određene interijere te dizajnom i raznim segmentima unutarnje opreme. Surađivala je na dizajniranju izložbenih postava i u galerijskom radu. Članica je HDLU-a i i HZSU-a.

Impresum:
Autorica: Nina Atević Murtić
Kustosica: Anita Zlomislić
Realizacija projekcije: Ivan Marušić Klif
Grafički dizajn: Boris Greiner

Program su financijski podržali Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo te Ministarstvo kulture i medija.

Sponzor izložbe: Lari & Penati