Izložba polaznika SLIKARSKOG STUDIJA u Galeriji Vladimir Bužančić

Izložba polaznika SLIKARSKOG STUDIJA u Galeriji Vladimir Bužančić u Zagrebu se
otvara 15.12.2022. u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 15.1.2023., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

vrijeme: 15.12.2022.– 15.1.2023.
mjesto: Zagreb

Izlažu: Vesna Alvir, Suzana Andrlon Radojković, Anđa Barišić, Tamara Bing, Dora Čivrag, Jadranka Herceg, Mirjana Hribar, Nena Krvavac, Anica Martan, Gordana Podrug, Ljubica Pulišelić Čarić, Luca Rađenović, Luka Savić

Izložba obuhvaća odabir radova polaznika Slikarskog studija u periodu od 2019. do 2022. pod vodstvom Vesne Šantak, akademske slikarice – grafičarke. Vesna Šantak devet godina vodi likovne radionice za odrasle u Centru za kulturu Novi Zagreb.
Izloženi su radovi na papiru u tehnikama olovke, ugljena, laviranog tuša, tempere, akvarela i akrila. Polaznici su svoj talent i kreativnost izrazili crtajući i slikajući različite motive: mrtvu prirodu, krajolike, cvijeće, portrete, aktove, životinje, arhitekturu. Savladali su osnove likovnog izražavanja, kompoziciju, proporciju, simetriju, različite perspektive, tonsko i kolorističko slikarstvo. U programu radionice je i upoznavanje sa djelima umjetnika iz različitih perioda povijesti umjetnosti s ciljem edukacije i osvještavanja važnosti umjetnosti i likovnog stvaralaštva. Polaznici su crtali portrete prema crtežima Leonarda da Vincia, Raffaella, Michelangela. Slikajući prema djelima modernih umjetnika upoznali su se sa impresionizmom, ekspresionizmom, fovizmom, kubizmom. Polaznici su slikali prema umjetničkim djelima Cloude Moneta, Henri de Toulouse -Lautreca, Paul Cezannea, Marc Chagalla, August Mackea, Franz Marca, Pablo Picassoa, Amedeo Modigliania… Od hrvatskih umjetnika polaznici su crtali i slikali prema djelima Vlahe Bukovca, Zlatka Price, Vilka Gecana, Marijana Trepše, Milivoja Uzelca. Polaznici su inspiraciju modernom umjetnosti izrazili odličnim slikarskim radovima u tehnikama akvarela, tempere, akrila – sa lakoćom su prikazali svoje likovne doživljaje.
Svojim radovima polaznici su pokazali zrelost i vještinu u različitim tehnikama, razvili su prepoznatljive osobne rukopise i senzibilitet u odabiru palete. Uspješno i kreativno su izrazili svoje unutarnje svjetove.
Slikarski studio je radionica namijenja srednjoškolskoj dobi i odraslima. Program radionice je edukativan: savladavanje osnova likovnog jezika i upoznavanje sa likovnom teorijom. Osim likovnih zadataka koji su dio programa radionice, polaznici odabiru i teme prema svojim interesima i likovnom senzibilitetu. Također, polaznici posjećuju izložbe u Galeriji Vladimir Bužančić i upoznaju se sa suvremenim umjetničkim praksama.
Autorica i voditeljica programa Vesna Šantak, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. godine u klasi profesora Frane Para, odjel grafike (smjer slikar-grafičar). Bavi se slikarstvom, kiparstvom, plesom, eksperimentalnim teatrom, ilustriranjem i fotografijom. Osim umjetničkim djelovanjem bavi se organiziranjem izložbi, pedagoškim radom i edukacijom. Od 1996. godine izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autorica je i voditeljica likovnih i plesnih kreativnih programa, projekata i radionica od 1998. godine u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), udruge Punkt, Academie moderne, Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara, i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU).

Impresum:
Autori: Vesna Alvir, Suzana Andrlon Radojković, Anđa Barišić, Tamara Bing, Dora Čivrag, Jadranka Herceg, Mirjana Hribar, Nena Krvavac, Anica Martan, Gordana Podrug, Ljubica Pulišelić Čarić, Luca Rađenović, Luka Savić
Voditeljica Slikarskog studija: Vesna Šantak
Tekst: Vesna Šantak
Likovni postav: Vesna Šantak
Tehnički postav: Tomislav Kušević

Program su financijski podržali Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, međugradsku i
međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija.

Centar za kulturu Novi Zagreb
GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ
Trg Narodne zaštite 2, Zagreb
Tel: 01 6140 189
www.czk-novi-zagreb.hr
https://www.facebook.com/galerijavladimir.buzancic