Jože Marinč
Plotovi slike

Izložbom u Galeriji Vladimir Bužančić slikar se predstavlja ciklusom akrilika na platnu pod nazivom “Plotovi.”

“Plotovi” Jože Marinča u ritmičnom ponavljanju istog, vertikalnog formata slike ostvaruju vrlo snažnu interakciju s prostorom. Niz slika u zadanom ritmu aktivira plohu zida i ograđuje prostor s kojim slika čini optičku cjelinu, doživljaj intenziviran oslikavanjem bočnih stranica slika. Slika – prizor time se otvara kao prostor – negativ – između punine zida – plota, ili pak kao plot – tijelo u prostoru. Inzistiranje na prostornom ritmu kao i na različitim mogućim kombinacijama modula kojeg čini jedna slika dokida percepciju slike kao jednog izdvojenog predmeta i fiksne pojave koja se u nekom prostoru prezentira publici. Ovdje govorimo o slici koja oblikuje prostor, koja zajedno s njim diše, čiji ritam odaje trenutno raspoloženje i koji se zajedno s njim može promijeniti. Na taj način slika postaje instalacija, što je Marinč do krajnjih mogućnosti razvio u svojim slikama – objektima. Pristupanje slikanju kao avanturi u kojoj se ne zna konačan ishod emanira energiju poteza i boje te oslobađa podsvjesno i nagonsko u čulnom iskustvu. Nasuprot tome, prisutnost konceptualnog ukazuje na svjesno htijenje istraživača koji propituje spoznajno u čulnom iskustvu. U horizontali se kreće prostorom slike, u vertikali ga kontemplira.”
(Anita Zlomislić, iz predgovora kataloga izložbe )

Od 09.06.2008. do 26.06.2008.

O autoru:

Jože Marinč

Rođen je 19.3.1954. godine u Dolnji Brigi kod Kočevske Reke u Sloveniji. Završio je Školu za dizajn, Pedagošku akademiju i Akademiju likovne umjetnosti u Ljubljani. Diplomirao je 1979. godine u klasi red. prof. Janeza Bernika. Od 1979. do 1981. godine je pohađao slikarsku specijalku. Živi i radi u Kostanjevici na Krki.

Kontakt
Adresa: Dobe 1, 8311 Kostanevica na Krki, Slovenija Telefon: ++386 7 4987496, ++396 41 466954 e-mail: jozemarinc@email.si www.marincjoze.si