Jure Kokeza
Tajni život zemlje & Modrine grafike

U Galeriji Vladimir Bužančić autor se predstavlja ciklusom od dvadeset grafika pod nazivom „Tajni život zemlje“, otisnutih u kombiniranoj tehnici, dimenzija 20×10 cm. Zajedno s pjesmama Zlate Cundeković, čine cjelinu u grafičko-pjesničkoj mapi „Modrine“ (2008.)

„Grafička mapa Modrine progovara jezikom lišenim svake deskripcije i ilustrativnosti. U maniri bespredmetnog slikarstva, modra tišina ovih grafičkih minijatura svjedoči smiraj zrelosti i širi prostor izričaja likovnog pjesnika koji je našao sugovornika u vizualnosti pjesničkih slika Zlate Cundeković. Pri tom, samosvijest i umjetnička osobnost oboje umjetnika ostavljaju prostor slobode u kojem i grafički listovi i poezija stoje paralelno i djelomično nezavisno jedno od drugog. (…)U mekopisnoj modrini Kokezinih grafika prepoznat ćemo tehniku aquatinte, u oštrim sučeljavanjima svjetla i sjene zamijetit ćemo oštar potez suhe igle ili tvrdoću bakropisa. Ovisno o tim kvalitetama na različit način se na površini «slike» tka dinamički međuodnos oblika i prostora, a time i psihološki naboj cjeline.“ (Anita Zlomislić, iz predgovora kataloga).

Ovdje možete vidjeti članak u Večernjem listu, 15. 12. 2008. str. 21. Članak je u PDF formatu.

01.12.2008. – 17.12.2008.

O autoru:

Jure Kokeza

Rođen 15. listopada 1959. u Splitu. Školu primijenjenih umjetnosti – odjel grafike- pohađao je u rodnom gradu u klasi profesora Jakova Budeše. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studira grafiku pod mentorstvom profesora Alberta Kinerta i profesora Frane Pare, u čijoj je klasi diplomirao 1986. godine. Aktivan je sudionik Domovinskog rata 1991.-1992. godine. Autor je zbirke poezije “Pas na tri noge”. Od 1999. radi kao profesor grafičkih tehnika na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama, u crkvi Sv. Jurja u Ogorju, u Vatikanu i drugdje.

Kontakt
Adresa: Selčinska 1, Sesvete
Mob: 091/895 – 4174