Mateo Perasović
Zoran Alajbeg
Transponiranje pejzaža

22.04.2010. – 10.05.2010.

Izložbeni projekt Transponiranje pejzaža dvojice uvaženih splitskih umjetnika sastoji se od serije fotografija velikih dimenzija kojima je cilj “neutralnim okom” fotografskog objektiva transponirati prirodnu baštinu u galerijski prostor i dati javnosti na uvid “stanje na terenu”. Fotografije dokumentiraju krajolik na rubu grada Splita, točnije, na padinama Kozjaka, Mosora i otoka Brača kojima dominiraju iskopi (tzv. kave) kamena, šljunka i tupine koji iz ptičje perspektive izgledaju poput otvorenih rana na tijelu Zemlje. Nekontrolirano, stihijsko uništavanje prirodnog i kulturnog krajolika motivirano isključivo profitom upozorava na stanje društvene svijesti, alarmira našu savijest i postavlja pitanje kamo nas dosadašnji pristup vodi.

Katalog Perasović Alajbeg.pdf

O autoru:

Mateo Perasović

Rođen je 1954. godine u Splitu. Izlaže od 1975. godine crteže, grafike, slike, print, fotografije, video radove, keramiku, objekte, ambijentalne instalacije i multimedijske projekte u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je HULU-a Split od 1980. godine i trenutno u funkciji predsjednika udruženja. Izvanredni je profesor slikarstva na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i prodekan za nastavu.

www.hulu-split.hr

Zoran Alajbeg

Rođen je 1961. Fotografijom se bavi od 1978. godine. Od 1992. godine svoj rad usmjerava hrvatskoj kulturno-povijesnoj baštini. Do sada je realizirao sedam samostalnih izložbi. Autor je fotografija u mnogim domaćim i inozemnim stručnim monografijama, katalozima i časopisima. Živi u Splitu, zaposlen je kao fotograf u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Član je ULUPUH-a, HULU-a Split i Foto kluba „Split“.

www.hulu-split.hr

www.ulupuh.hr