Izložba se može pogledati do 25. svibnja 2018., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

U okviru godišnje programske koncepcije Galerije Bužančić Prostor naš svagdašnji  – prostor kao znak ili simbol reprezentacije, kao utopijski/distopijski pejzaž ili kao (dis)funkcionalni oblik kolektiviteta predstavljamo izložbu koja donosi pregled recentne arhitekture Novoga Zagreba koju su autori realizirali u sklopu višegodišnjeg izložbenog projekta Arhitektura zagrebačkih četvrti koji tematizira recentnu arhitekturu zagrebačkih četvrti. Do sada su napravljene izložbe o Trešnjevci, Stenjevcu, Podsljemenu, Maksimiru, Črnomercu i Centru.

U Novom Zagrebu do danas se nije formiralo središte koje bi postalo njegova identifikacijska točka. Novi se sadržaji točkasto raspoređuju bez neke organske povezanosti, samo podcrtavaju trajnu nedorečenost i nedostatak vizije koja bi trebala artikulirati središte toga dijela grada. Demokratizacija i liberalizacija uvjeta izgradnje nakon društvenoga prevrata devedesetih godina dvadesetoga stoljeća nisu dovele do arhitektonske kulture kakvu smo očekivali. To je pregled, ne samo s pohvalama, nego i s kritičkim osvrtima koji se bavi i dvojbenim odlukama i rješenjima u planiranju i građenju. Takav prikaz zrcali i hrvatski gospodarski trenutak i s njime povezane financijske mogućnosti, odnosno ograničenja i oskudice, važne za svaku arhitekturu. One najbolje otkrivaju manevarski prostor arhitekata priklještenih između pohlepe investitora i birokratskih ograničenja i nelogičnosti, ali i njihove mogućnosti.

Toni Bešlić, arhitekt dipl.ing., bavi se istraživanjem i valorizacijom recentne i međuratne hrvatske arhitekture s težištem na zagrebačkoj arhitekturi. Autor je prikaza o suvremenim hrvatskim arhitektima (Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić, Miroslav Geng, Ivica Plavec, Ljubomir Miščević, Edvin Šmit, Branko Kincl). Koautor (zajedno s Zlatkom Karačem, Alanom Žunecom, Ivom Körbler i Helom Vukadin) je monografije o akademiku Branku Kinclu u izdanju HAZU. Knjiga je nagrađena 2016. u Beogradu nagradom „ Ranko Radović “.Tekstove objavio u hrvatskom i inozemnom tisku (Čovjek i prostor, Oris, Arhitektov bilten, GO 21, Architekt, Architektur, Jutarnji list). Izlagao je na Zagrebačkom salonu (izbornik Stefano Boeri, Milano). Osim teorijskog i publicističkog rada, bavi se i projektiranjem (urbane vile u Gračanima/ katalog Zagrebačkog salona, kuća za odmor – klet / Večernji list, restauracija Kod Pere / Dom i vrt)

Izložba se može pogledati do 25. svibnja 2018., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

tekst: Toni Bešlić, dipl ing. arh.

fotografije i likovni postav: Nikola Šimunić, akad. kipar

kustosica: Anita Zlomislić

grafički dizajn: Ana Zubić

tehnički postav: Tomislav Kušević