Pozivamo vas na otvaranje izložbe

Paule Bučar ‘Konstrukti’

Centar za kulturu Novi Zagreb
Galerija Vladimir Bužančić
u ponedjeljak 15. travnja 2024. u 20 sati.

Izložba ostaje otvorena do 03. svibnja 2024.

Paula Bučar je multimedijalna i interdisciplinarna umjetnica. Jedna je od najinovativnijih umjetnica u svojem polju optičkih i vizualnih istraživanja. Inspirirana Borgesovom Babilonskom bibliotekom (1941.) za izložbu u Galeriji Vladimir Bužančić ostvarila je oblikovne crne strukture u ponavljajućim nizovima koje nastaju s idejom o tamnoj tvari – obliku materije koja ne emitira, ne apsorbira niti reflektira svjetlost što je čini nevidljivom za teleskope i druge astronomske instrumente.

Iz predgovora Željka Marciuša:
„Paula Bučar stvara crna geometrijska tijela sastavljena od višekutnih oblika sadržanih u također crnome konstruktu. Svaki konstrukt poput romba ili piramide je mnogokut. Njegove tamne, povezane i djelomice, ovisno o osvjetljenju reflektirajuće tvorbe ponegdje su samoorganizirane i izrastaju poput grananja fraktala kakvoga konstruirana svemira. Stoga i metafora o crtici imaginarnoga heksagrama (zvrka – viska) od kojeg je sazdana svemirska biblioteka a koju imaginarnom analogijom povezujemo s opredmećenim Paulinim papirnatim složbama proizašlih iz ideje, umijeća i motorike ruke, a rombovi su ostvareni 3D ispisom. To je ono što dogovorno nazivamo umjetnošću, a što u prirodi ne postoji. A u svemiru? Sonda je na Jupiteru našla i odaslala sliku golema heksagrama. Iako često mislimo da u prirodi nema ravne crte, ona postoji, primjerice, u stvaranju kristala na koje ponegdje aludiraju i Paulina geometrijska tijela. Ona su tu, kao i nepristrani promatrač koji utječe na njih. U toj jednakovrijednoj kombinaciji slike i teksta u kojem se jedno odražava u drugome nastala je ova izložba. To je beskrajna svemirska priča o isprepletenosti između akcije (konstrukt), reakcije (tekst) i interakcije između njih i promatrača.“

Impresum:
Paula Bučar
‘Konstrukti’

15. travnja – 3. svibnja 2024.

Kustosica izložbe i voditeljica Galerije Vladimir Bužančić: Vesna Šantak
Predgovor: Željko Marciuš
Grafički dizajn: Kristina Babić

Radno vrijeme Galerije Vladimir Bužančić:
ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom: 9 – 20 sati, petkom: 9 – 15 sati

Program su financijski podržali Gradski ured za kulturu i civilno društvo te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Centar za kulturu Novi Zagreb
GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ
Trg Narodne zaštite 2, Zagreb
Tel: 01 6140 189
www.czk-novi-zagreb.hr
https://www.facebook.com/galerijavladimir.buzancic

Kontakt osoba za medije:
Vesna Šantak, mag.art
voditeljica Galerije Vladimir Bužančić
galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr
mobitel: 091 21 43 230