26. rujna 2019. – 11. listopada 2019.

Izložbeni projekt Žena (već 2015. nazvan Femininologija) pokrenut je 2014. godine pod kustoskom palicom Sande Stanaćev Bajzek, a u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara, koja ostvaruje izložbene projekte temeljene na bogatoj kulturno – umjetničkoj baštini otvarajući suradnju sa srodnim institucijama i udrugama kroz organizaciju idejno sličnih programa.

Jedan od njih je i izložba Femininologija kojom se predstavljaju žene vizualne umjetnice i njihovo stvaralaštvo koje u cijelosti ili segmentima akceptira višestruki identitet žene, brojne stereotipove i arhetipove, pokušavajući proniknuti u ženinu bit i krenuti kroz umjetnost u potragu za njezinom stvarnom ulogom i značenjem u društvu u kojem živimo.

Ove godine “zaokrećemo” temu, odnosno fokusiramo je na reinterpretaciju stvaralaštva i osobnosti velikanke hrvatske likovne umjetnosti Nives Kavurić-Kurtović. Izložba je svojevrsni hommage ovoj slikarici prepoznatljiva rukopisa, harmoničnog kolorita i poetiziranih naslova. U prilog ovom izložbenom projektu poslužila su umjetnička djela petnaest likovnih umjetnica: pet hrvatskih i deset inozemnih iz Makedonije, Slovačke i Slovenije, koje će nam, nadam se, pomoći u stvaranju novog pogleda na djelo vrhunske umjetnice i žene kakva je bila Nives K-K. Ali ovakvim likovnim pristupom kustosica Sanda Stanaćev Bajzek predstavlja i petnaest izuzetnih “femina” koje su svoju osobnost i svoje stvaralaštvo dobrovoljno stavile u službu likovne “ode” Nives K-K. Hrvatskoj petorci pripadaju umjetnice koje su sudjelujući u prošlim izložbama Femininologije predstavile vlastito stvaralaštvo, oplemenjujući time sam projekt, ali i podižući svijest o kvaliteti umjetničke produkcije žena. To su: Antonija Balić Šimrak, Emilija Duparova, Andreja Hojnik Fišić, Koraljka Kovač i Ksenija Turčić. Makedonsku četvorku predvoditi će vršnjakinja Nives Kavurić Kurtović i jedna od najboljih makedonskih slikarica Ana Temkova, a sudjeluju još i kustosica makedonske femine Jana Maneva Čuposka, Nataša Milovančev i Marina Kocareva. Slovensku petorku predvodi grafičarka svjetske reputacije Milena Gregorčič, a sudjeluju još i Anka Krašna, Irena Gayatri Horvat (jedna od prvih femininologinja), Slađana Matić Trstenjak i Saša Bezjak, a predstavnica slovačkih snaga koja je i predvodila prošlogodišnju “femina ekipu“ je Lydia Patafta.

Izložba se ove godine održava u dva prostora, s prvim otvorenjem u Galeriji Vladimir Bužančić, 26. rujna, gdje se može pogledati do 11. listopada 2019.
Drugi dio izložbe održava se u galeriji K. Stankovića, Gradske skupštine Grada Zagreba s otvorenjem 1. listopada gdje ostaje otvorena do 7. listopada 2019.