Ciklus izložbi koje su tijekom 2019. godine u Galeriji Vladimir Bužančić povezane tematskim okvirom Memorija imao je zadatak istražiti na koji način i u kojoj nas mjeri određuje naš odnos prema prošlosti. Sjećanje direktno stvara tradicije, historijske konstrukcije koje zajedno sudjeluju u oblikovanju kolektivnog sjećanja. Razvidno je da historijska struka svakako nije njegov jedini oblikovatelj. Ona je tek jedna društvena grupacija u nizu u društvu koja, ovisno o povijesnom trenutku, nekad više nekad manje, sudjeluje u oblikovanju slike povijesti u sjećanju kako pojedinca, tako i cijelog društva. Ono na što nas povijest i umjetnost upućuju, kako je to rekla Marija Todorova, pamćenje i zaborav dvije su strane istog novčića.

Sjećanje i pamćenje konstitutivan su element identiteta, bez kojih bi svaka tradicija bila nemoguća. Suvremeni umjetnici, koje smo odabrali predstaviti unutar godišnjega konceptualnog okvira Memorija, na različite načine promišljaju proizvodnju te ulogu pamćenja i zaborava, kao ključnih sastavnica identiteta i vrijednosnoga označavanja. Katalog će predstaviti sedmero umjetnica i umjetnika, a koji će dijelom prisustvovati predstavljanju i govoriti o osobnim umjetničkim poetikama objedinjenim Memorijom.

Katalog predstavlja umjetnike: Jaka Babnik (Slovenija), Masaki Hirano (Japan), Bojan Radovič (Slovenija), Mejra Mujičić, Sandro Đukić, Darije Petković, Kristina Marić (Hrvatska)

Kustosi: Miha Colner, Davorka Perić, Anita Zlomislić

Dizajner: Boris Greiner

Predstavljanje kataloga Galerije Vladimir Bužančić bit će u petak, 7. veljače 2020. u 18 sati.

Veselimo se Vašem dolasku!