Renata Ladović Meštrović
Crpljenje 1, 2, 3 & Kućni dnevnik grafike i fotografije

Od 22.09.2008. do 10.10.2008.

Renata Ladović Meštrović predstavlja se u Galeriji Vladimir Bužančić ciklusom grafika “Crpljenje 1, 2, 3 “i ciklusom fotografija “Kućni dnevnik.”

“Svaka od tri izložene grafičke instalacije – autorica ih je nazvala “Crpljenje 1 2 3” – sastoji se od više listova koji zapravo predstavljaju uzajamne varijacije po principu dodavanja spomenutih elemenata. Na taj način unutar iste instalacije možemo pratiti razvoj od ponešto jednostavnijih prema sve složenijim strukturama, kako u oblikovnom tako i u kolorističkom smislu. Pri izvedbi svojih grafika umjetnica kombinira tehnike visokog i dubokog tiska te sitotiska, što dodatno doprinosi izrazitoj dinamičnosti njezinih kompozicija. Grafički listovi Renate Ladović Meštrović u formalnom su smislu izuzetno zanimljiv spoj brojnih suprotnosti: racionalno se neprestano isprepleće s intuitivnim, geometrijsko s organičkim, apstraktno s figurativnim, linijsko s mrljastim, a akromatsko s kromatskim. (…) Ciklus od nekoliko stotina fotografija objedinjen pod nazivom “Kućni dnevnik” izravna je kreativna posljedica Renatinog podužeg izbivanja s domaće likovne scene. (…) Banalni predmeti kojima se do tada bavila ne pridajući im nikakvo značenje, sada postaju motivima za nadahnuto vođen dugoročni work in progress. Renata snima gotovo posve neselektivno, a tehničkom i zanatskom kvalitetom svojih uradaka uopće se ne opterećuje. Najbitnije joj je sveukupno intimističko ozračje što proizlazi iz obilja najrazličitijih predmeta i prizora, tako običnih i svakodnevnih, a u njezinoj interpretaciji ipak posebnih i zanimljivih.“ (Vanja Babić, iz predgovora kataloga izložbe.)

katalog.pdf

Ovdje možete vidjeti članak u časopisu Vijenac, god. XVI, br. 382, 23. 10. 2008., str. 21. Članak je u PDF formatu.

O autoru:

Renata Ladović Meštrović

Rođena je 22.06.1971. godine u Zagrebu. 1990. godine maturirala je na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, na Odjelu grafičkog dizajna. 1996. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odjelu grafike u klasi prof. Frane Para. Od 1997. do 2002. godine zaposlena je kao profesorica stručnih predmeta ličilačke struke u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi u Zagrebu. Trenutno je zaposlena kao grafički dizajner u tvrtci Hermes-inter. Dobitnica je nagrade na Biennalu lijepih umjetnosti u Aleksandriji 2007. godine. 2008. godine upisala je poslijediplomski specijalistički studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod prof. Frane Para.

Kontakt
Botinečki kuti 2, 10020 Zagreb
mob:098/742 – 581
mail: r.ladovic.m@gmail.com