Siniša Reberski
Pišem slike

02.05.2011. – 27.05.2011.

Slikar, grafičar, crtač, ilustrator, dizajner, tipograf, a iznad svega kaligraf pismoznanac – u svom najnovijem ciklusu problematizira kaligrafiju i tipografiju njihovom dekonstrukcijom: „Rastavio sam i ogolio likovni materijal kojim radim – slovne znakove (…) put kojim sam krenuo usmjerio me korjenima kaligrafije, na sam izvor stvaranja znaka discipliniranim pokretom ruke, bez namjere za stvaranjem čitljivog predloška. Ušao sam u područje kreiranja harmoničnih nizova, koji nastaju neprestanim ponavljanjem osnovnog sklopa, pokretom ruke s pisaljkom. (…) na taj osnovni “kostur ” stalno nadodajem male, potpuno spontane intervencije, često bez ikakvog unaprijed smišljenog plana. To je poput teksta. Kad napišeš jedno slovo, ono fukcionira samo za sebe, bez nekog reda i logike. (…) Ovi moji grafizmi su poput jazz improvizacije: postoji okvirni kostur, ali sve je ustvari potpuno slobodno, uz uvijet da to “kostur”može održati na okupu.“
Vezano uz tipografiju, autor je osmislio i kompjutorski program kojim posjetitelji mogu interaktivno sudjelovati u izložbi jednostavnim tipkanjem po tipkovnici i dobivati rezultate koji uvelike podsjećaju na “dekaligrafije”

Katalog.pdf

O autoru:

Siniša Reberski
Rođen je 29. studenog 1962. u Zagrebu. Diplomirao je 1987. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ante Kuduza. 1987. upisao je Hochschule für Angewandte Kunst u Beču – klasu za umjetničko pismo i oblikovanje knjiga – gdje studira do 1990. kod profesora E. Goldschmid, T. Hansen i W. Lürzer. 1990. radi u reklamnoj tvrtci Lowe u Frankfurtu. Od 1991. grafički je urednik Glasa koncila. 1991. godine započinje na ALU honorarno voditi kolegije Primijenjena grafika i Pismo. Od 1995. zaposlen je na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu. Predavao je na Studiju dizajna Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Od 2006. studira na poslijediplomskom studiju ALUO u Ljubljani. Bavi se kaligrafijom, slikanjem, grafikom, grafičkim dizajnom i ilustracijom, piše i objavljuje radove o grafici i kaligrafiji te sudjeluje na znanstvenim skupovima i projektima.