Stanko Abadžić
MIRIS ŽENE

27.02.2012. – 20.03.2012.

Autor se predstavlja s četrdesetak analognih fotografija ženskih aktova, otisnutih gelatin silver printom, dimenzija 30 x 40 cm. Većina fotografija je nastala u posljednjih 5 godina.
Za razliku od većine fotografa koji za aktom posežu u formativnom razdoblju, Abadžić je tu temu odlučio istražiti tek u svojoj zreloj dobi. Jednako kao što je u suvremenim gradovima tragao za njihovom individualnošću i humanom simbiozom grada i čovjeka, autor slici žene vraća mjeru ljudskosti koja je nestala u digitalnoj fotografiji s primjenom photoshopa, unosi individualnost izgubljenu u globalnoj uniformiranosti modnim stylingom i vraća dignitet koji joj je otet s pojavom seksualne industrije.
Izložba se može razgledati do 20. ožujka 2012. godine, radnim danom od 9 -18 sati, četvrtkom od 10 -13 sati. Subotom i nedjeljom Galerija nije otvorena.

Katalog.pdf

O autoru:

Stanko Abadžić

Rođen je 1952. u Vukovaru. Diplomirao je germanistiku i radio kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1995. do 2002. godine boravi u Češkoj, gdje radi kao slobodni fotograf. 2010. i 2011. boravi na rezidenciji u atelijeru Cité Internationale des Arts u Parizu. Ciklusi fotografija su: Adriatic Routes, Prag, Pariz, Berlin, Zagreb, Istanbul, Aktovi i Marginalije. Do sada mu je objavljeno sedam knjiga. Samostalno je izlagao u 16 europskih zemalja, Argentini, Japanu i Americi, a u Hrvatskoj u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Novigradu, Daruvaru, Dubrovniku, Karlovcu, Rijeci, Sisku. Zastupaju ga galerije u Americi, Francuskoj, Njemačkoj i Meksiku. Njegove fotografije nalaze se u brojnim zbirkama u Europi, Hrvatskoj i Americi. Član je HDLU Zagreb i Fotokluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu.