Subota, 17. travnja 2021. godine, 10 – 21 sati

Muzej odbačenih predmeta – što je to?

Muzej je, u kolektivnoj svijesti naroda, prostor u kojem se čuvaju, proučavaju i izlažu zbirke starina i umjetnina kao i brojni drugi predmeti. Muzeji su svjedoci vremena koji izloženim primjercima daju notu svečanosti i važnosti. Muzej odbačenih predmeta interdisciplinarni je projekt velikogoričkog obrta Plartorma i udruge Trećeprostor iz Zagreba kojim se nastoji povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Kroz kulturne sadržaje jača se svijest građana/publike o održivom razvoju i zero waste konceptu. Riječ je o virtualnom muzeju onih predmeta koje su za pojedince izgubile vrijednost zbog čega su pretvorene u smeće, a mi im, kroz umjetnost i izvedbu, pokušavamo dati novu vrijednost.

Na jedan dan naš Centar za kulturu Novi Zagreb otvorit će privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta, a isti dan navečer u Galeriji će biti izložba uz performans, gdje će posjetitelji moći udomiti predmete koji im se svide. Radno vrijeme ureda je od 10 do 16 sati. Pozivamo građane da u tom vremenu donesu predmete koje su odlučili baciti (jedna osoba- jedan predmet- jedna priča) nakon čega će ih autorice projekta fotografirati i zaprimiti. U 19 sati bit će otvorenje izložbe prikupljenih predmeta i popratni umjetnički performans i diskusija, a publici su izloženi primjerci ponuđeni na udomljavanje.
Veselimo se vašem dolasku!

Autorice projekta:
Irena Boćkai autorica je i izvođačica u predstavama vizualnog i performans kazališta. Nastupila je u brojnim predstavama i performansima u zemlji i inozemstvu (ITINERANT Performance Art Festival NYC, New York; ACCO FRINGE, Izrael; LONDON CONTEMPORARY, THE BODY LANGUAGE; ANIMA MUNDI, Venecija; PERFORMING ART 3DAYS, Pisa; ULICA STREET ART, Krakow…). Osnivačica je izvedbenog kolektiva TREĆEPROSTOR. Trenutno polazi MA izvanredni studij neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i završava Poslijediplomski doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ana Katulić kreatorica je i izvođačica u području izvedbenih umjetnosti i kazališta, prisutna većinski kroz radove na granici fizičkog teatra i kazališta te performanse. Diplomirana je novinarka i vlasnica obrta za izvedbene umjetnosti i medije „Plartforma“ , a svoj je izvođački rad izgradila kroz dvogodišnji Master Acting Program M. Chekhov Actors Studia iz Bostona pod vodstvom Scotta Fieldinga, te četverogodišnji program dramskog studija Kubus iz Zagreba pod vodstvom Simone Dimitrov Palatinuš. Od značajnih suradnji/ edukacija ističe rad s Jan Fabre Teaching group te Siti Company, sudionica je PAP programa pri MSU. Predavačica je na Govorničkoj akademiji „Demosten“, te autorica nekolicine kraćih filmova.

O projektu pročitajte na:
mop.show
www.facebook.com/muzejodbacenihpredmeta
super1.telegram.hr/relax/u-velikoj-gorici
Program se održava u sklopu platforme SuKultura.
https://www.facebook.com/sukultura/posts/922014868310678

Program je realiziran uz podršku Ministarstva kulture i medija.

Centar za kulturu Novi Zagreb
Trg Narodne zaštite 2, Zagreb
Tel: 01 6140 189
czk@czk-novi-zagreb.hr
www.czk-novi-zagreb.hr