TOMISLAV BUNTAK
Bijeg, izložba slika i crteža

21.03.2016. – 15.04.2016.

Centar za kulturu – Galerija Vladimir Bužančić
Buntakovi digitalni crteži i slike u tehici akrilika i ulja na platnu izloženi su u kontekstu godišnje jedinstvene programske koncepcije GVB pod nazivom Između života i umjetničkog djela koja tematizira umjetničko stvaralaštvo, s naglaskom na njegovu procesualnost te je u središtu interesa izložbe umjetnikov rad, a ne toliko sam rezultat. Procesualnost umjetničkog rada kod Buntaka očituje se u transponiranju motiva iz drugih medija (pop kulture) najprije u digitalni crtež, a potom u sliku. Ti su predlošci na izložbi prezentirani u formi digitalnih printova i postavljeni u odnos sa slikama kao rezultatom tog procesa.

Autor predgovora Feđa Gavrilović ističe: “ Slike Tomislava Buntaka eskapističke su u svakom smislu, i to je njihova najveća vrijednost. Lakoća ljudskih tijela uronjenih u okoliš dalekih prostranstava Oceanije, predjele pune laganih koliba od bambusa, splavi i palmi, ne poznaje nikakvih propovijedi, poruka i teških pitanja, osim onih same forme, osim problema likovnosti. Ti prizori gotovo drsko, u lice imperativima aktualnosti, suprotstavljaju osobnu utopiju, gogenovske, tropske predjele i sveprožimajuću živost.”

Izložba Tomislava Buntaka može se pogledati do 15. travnja 2016., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 09 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

O autoru:

TOMISLAV BUNTAK
Rođen je 1971. u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. u klasi Miroslava Šuteja. Od tada se aktivno bavi slikarstvom uz nastavnički posao: od 1997. – 1998. profesor je na XI. gimnaziji u Zagrebu, a od 2010. docent na zagrebačkoj Likovnoj akademiji. Bavi se i organizacijom umjetničkoga života: 1998. – 2010. bio je ravnatelj Centra za kulturu Maksimir u Zagrebu i organizirao različita kulturna događanja, radionice te manifestacije s naglaskom na vizualno-umjetničkim programima, kroz koje surađuje s profesionalnim likovnim umjetnicima i pedagozima, a od 2009. obnaša dužnost dopredsjednika Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Zagrebu, gdje je sudjelovao u osnivanju Bijenala slikarstva. Također, svake godine organizira likovni dio Festivala svjetske književnosti u Zagrebu. Od 1993. izlagao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Oslikao je brojne interijere trgovina, klubova i javnih ustanova među kojima se ističe mural u dječjoj bolnici u Klaićevoj iz 2014. Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor 2008. godine za ambijentalnu slikarsku instalaciju u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu te iste godine dobiva i nagradu Kabineta grafike HAZU za rad na 4. trijenalu crteža.