Centar za kulturu Novi Zagreb najavljuje online koncert kojim odaje počast velikanu klasične glazbe L. van Beethovenu čija je 250. obljetnica rođenja ostala u sjeni pandemije te 101. godini Zagrebačkog kvarteta čija će premijerna snimka biti objavljena na YouTube kanalu Centra za kulturu Novi Zagreb, 30. prosinca 2020. godine u 20 sati.

Osim Beethovena, Zagrebački kvartet izvest će i Schnittkea, a koncert će završiti Mozartovim Gudačkim kvartetom u G-duru koji s optimizmom odzvanja ususret Novoj 2021. godini.

Zagrebački kvartet najstariji je hrvatski komorni ansambl, ali ujedno i jedan od najdugovječnijih ansambala u Hrvatskoj. Izvorno je formiran u travnju 1919. godine koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda. Tada je osnovan i ostao je kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni. Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri.

Tijekom prošlog stoljeća postava se mijenjala, uvijek održavajući poetiku i etiku kvarteta u kojem nastupaju ponajbolji instrumentalisti. Mnogi od njih danas su (povijesno) renomirana imena hrvatske glazbe.

Ansambl je rano formirao koncept svojih programa koje čini široki repertoarni raspon, od klasike, Haydna, Mozarta, Beethovena, Brahmsa, i tzv. željeznog kvartetskog repertoara, do suvremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo; djela Božidara Širole, Josipa Štolcera Slavenskog, Frana Lhotke, Antuna Dobronića, Borisa Papandopula, Mila Cipre, Milka Kelemena, Marka Ruždjaka, Frane Paraća, Dubravka Detonija i brojnih drugih redovito su na koncertnim rasporedima.

Suvremenu postavu kvarteta čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan.

Zagrebački kvartet odsvirao je preko 4000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće. Bogata diskografija Kvarteta, stvarana tijekom gotovo devet desetljeća, uključuje izdanja za Jugoton, PGP RTB, Melodicom, Sastruphon, Nuova Era Records, ZYX Classic, RCA, Da Camera Magna, Croatiju Records, ZG Zoe, Cantus/HDS i druge. Posljednji album – s kvartetima Leoša Janáčeka i Antonína Dvořáka – objavila je etiketa Spona Classics.

Od brojnih domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo “Vladimir Nazor” dodijeljena 2009. godine.

Program koncerta:

L. van Beethoven: Velika fuga, op. 133

A. Schnittke: Treći gudački kvartet

Andante
Agitato
Pesante

W. A. Mozart: Gudački kvartet u G-duru, KV 387

Allegro vivace assai
Menuetto
Andante cantabile
Molto allegro

Snimka je nastala u Galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb 28. prosinca 2020. godine.