KONCERT

Galerija Centra

Program:

Đ. Jusić: Život je lijep, iz musicla Dundo Maroje

P. Šiša: Ispod mira i đardina, arija iz Pučke kantate

B. Bartok: Rumunjski plesovi za violinu i glasovir

C. Saint – Saens: Mon coeur s’ouvre a ta voix, arija Dalile iz opere Samson i Dalila

B. Papandopulo: Meditacija za violinu i glasovir

P. I. Čajkovski: Melodija za violinu i glasovir

C. W. Gluck: Che faro senza Euridica, arija Orfea iz opere Orfej i Euridika

E. Kalman: Arija Silve iz operete Kneginja čardaša

F. Kreisler: Liebesleid (Ljubavna bol)
Mala bečka koračnica

G. Bizet: Habanera, arija Carmen iz opere Carmen

14.veljača.2013 od 20 sati

 

 

O izvođaču:

Aida Vidović-Krilanović

Diplomirala je 1993. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ruže Pospiš Baldani, a usavršavala se na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi Margarete Lilowe. Dobitnica je Rektorove nagrade 1992. i 1993. godine, kao i nagrade Marije Borčić. Debitirala je 1990. god. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Miška u “Božićnoj priči” Rudolfa Matza. Slijedile su uloge Lole u “Cavalleriji Rusticani”, Cherubino u Mozartovu “Figarovom piru”, Mercedes u Bizetovoj “Carmen”, Maddalene u “Rigolettu”, Čarobnice u Purcellovoj “Didoni i Eneju” na Varaždinskim baroknim večerima, Anđela čuvara u de’Cavalierijevom “Prikazanju duše i tijela” u Zagrebačkom kazalištu mladih. Snimila je samostalni CD uz klavirsku pratnju Freda Došeka, s djelima Verdija, Brahmsa, Berse i Wolfa, te s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom oratorij “Istina o gradu slobode” – Đele Jusića. Koncertirala je s Hrvatskim komornim orkestrom, Zagrebačkim solistima, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, te gostovala širom svijeta.

 

Anđelko Krpan

Rođen je 30. rujna 1967. godine u Zagrebu. Violinu počinje svirati u dobi od pet godina. Nižu i srednju glazbenu školu Blagoje Bersa u Zagrebu završava u klasi prof. Ivana Prpića (niža) i prof. Kristijana Petrovića (srednja glazbena škola). Violinu je diplomirao u svibnju 1989. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kristijana Petrovića. U rujnu iste godine upisuje studij violine na Visokoj školi za glazbu u Beču u klasi prof. Dore Schwarzberg. U Beču je violinu diplomirao 1993., a u svibnju 1996. godine magistrirao, te stekao naslov “Magister artium.” Tijekom školovanja osvojio je deset prvih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima đaka i studenata (I-V kategorija). Godine 1986. osvaja I. republičku i saveznu nagradu u kategoriji klavirskih trija, a godine 1988. osvaja II. nagradu na Jugoslavenskom natjecanju mladih muzičkih umjetnika u Zagrebu, kao član gudačkog kvarteta Muzičke omladine. 1988. godine također osvaja prvu nagradu na međunarodnom violinističkom natjecanju Alpe-Adria u Goriziji (Italija) u najvišoj kategoriji (kategorija D). Sljedeće 1989. godine osvaja diplomu na međunarodnom violinističkom natjecanju “Vaclav Huml” u Zagrebu, a 1993. na istom natjecanju osvaja VI. nagradu, kao drugi violinist iz Hrvatske kojem je uspjelo ući u finale u 24 godine postojanja natjecanja.
Dobitnik je nagrade HGZ-a za najbolji diplomski koncert u 1989. godini, te nagrade muzičke omladine “Ivo Vuljević” kao najbolji mladi glazbenik Hrvatske u 1993. godini.
Solistički je nastupio sa sljedećim orkestrima: Simfonijski orkestar HRT-a, orkestar HGZ-a, Gaudeamus, Zagrebački solisti, Hrvatski komorni orkestar, Puhački orkestar HV, te sa Dubrovačkim gradskim orkestrom, Pulskim komornim orkestrom, Celjskim godalnim orkestrom, orkestrom Alpe-Adria i Karelijskom filharmonijom iz Petrozavodska (Rusija).
Sudjelovao je u radu orkestra Muzičke omladine Grožnjan, Orkestra mladih Mediterana, Orkestra fondacije Yehudi Menuhin. Usavršavao se na majstorskim tečajevima prof. Yfraha Neamana (London), prof. Igora Ozima (Velenje) i prof. Alberta Lysy-a (Švicarska).
Anđelko Krpan jedan je od osnivača gudačkog kvarteta Sebastian (1989. godine), s kojim je nastupao u Hrvatskoj i u inozemstvu (Italija, Francuska, Austrija, Mađarska, Slovenija, te Sjeverna Koreja) i snimao za domaće i strane radio i televizijske postaje. Školsku godinu 1989/90. Anđelko Krpan usporedo sa studijem u Beču radi puno radno vrijeme kao profesor violine na srednjoj glazbenoj školi Funkcionalne muzičke pedagogije u Zagrebu. Od 1990. do 1993. godine Anđelko Krpan je član Bečke komorne filharmonije, a 1993. godine postaje zamjenik koncertnog majstora Zagrebačkih solista, te koncertni majstor i umjetnički vođa istog ansambla od 1997. do 2002. Član je prosudbenih komisija violinističkih natjecanja, te natjecanja komornih sastava.
Predaje violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 1995. godine. 1999. je odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Bio je koncertni majstor orkestra HNK u Zagrebu od 2002.-2006. godine.
Dobitnik je nagrade Milka Trnina za 2007. godinu, koju dodjeljuje Hrvatsko Društvo Glazbenih Umjetnika za najbolje umjetničko ostvarenje protekle godine.
Renata Hil

Rođena je 1967. godine u Splitu, gdje je završila srednju muzičku školu. Maturirala je u klasi prof. Olge Račić. 1984. upisuje Akademiju umjetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jokuthon Mihajlović. Diplomirala u klasi prof. Kemala Gekića.
Usavršavala se na Hochschulle “Mozarteum” u Salzburgu u klasi prof. Karl-Heinz Kaemmerlinga – klavir i prof. Erike Frieser – komorna muzika.
Aktivno je sudjelovala na seminarima klavira prof. Arba Valdme i seminarima Lieda prof. Konrad Richter i prof. Dunja Vejzović. Kao solistica, korepetitorica i komorna glazbenica nastupala je u brojnim
gradovima u bivšoj državi i inozemstvu, te snimala za radio i televiziju.
Korepetira seminare Aestas Musica – Varaždin, Luka Sorkočević –
Dubrovnik, Uzmah – Hvar, Korčula, Brač, HGM – Grožnjan, Pro Musica –
Lošinj, Laus – Dubrovnik, natjecanja R. Matz, A. Janigro u Poreču.
Radi kao viši stručni suradnik na gudačkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu.