Božićni koncert ansambla LE TRIO

 Marija Lešaja, sopran

Eda Rimanić, flauta

Iva Ljubičić Lukić, klavir

 

četvrtak, 23. prosinca 2021. u 20 sati

Galerija Centra za kulturu Novi Zagreb

 

U ovo blagdansko vrijeme darivanja, zvončića, lampica i toplih domova, Centar za kulturu Novi Zagreb poklanja poseban božićni koncert klasične glazbe u izvedbi svestranih, darovitih i gracioznih dama Marije Lešaje, Ede Rimanić i Ive Ljubičić Lukić u sastavu pod nazivom Le Trio.

 

Le Trio donosi radost tradicionalnih hrvatskih napjeva U sve vrijeme godišta, Narodi nam se, ali i svima poznatih stranih božićnih pjesama poput Tihe noći i Schubertove Ave Marije u jedinstvenoj i nadasve zvonkoj izvedbi za sopran, flautu i klavir.

 

Ne propustite ovaj besplatan koncert za djecu i odrasle. Dođite i zapjevajte s nama na koncertu koji se održava 23. prosinca 2021. u 20 sati u Galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb.

 

Ulaz je SLOBODAN, uz obaveznu prijavu na mail: czk@czk-novi-zagreb.hr zbog ograničenog broja sjedala. Koncert se održava uz obavezno predočenje COVID potvrde.

 

Biografije

Le Trio čine sopranistica Marija Lešaja, flautistica Eda Rimanić i pijanistica Iva Ljubičić Lukić. Riječ je o mladim i svestranim hrvatskim glazbenicama koje udružene u sastavu LE TRIO izvode francusku glazbu, od razdoblja romantizma, impresionizma pa do suvremenih kompozicija u kojima se osjeća utjecaj popularne glazbe i jazza. Ansambl je nastao kao rezultat dugogodišnjeg poznanstva i muziciranja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, koje se kasnije nastavilo u ansamblu Glazbenih staza s kojim su glazbenice održale niz zapaženih nastupa diljem Hrvatske. Ansambl djeluje od 2014. godine.

Marija Lešaja (Zagreb) nakon studija filozofije i sociologije je upisala Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje je i diplomirala u klasi izv. prof. Cynthije Hansell-Bakić. Godine 2008. upisuje dvogodišnje usavršavanje na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u opernoj klasi prof. Theimera i prof. Orlowskog. Nastupila je u ulogama Gretel, Melpomene (Schlosstheater Schoenbrunn Beč), Euridice (Probebuehne – Mdw Beč), Ida, Papagena, Barena, Čobanče, Berta (HNK Zagreb), Elle u La voix humaine (HNK u Varaždinu i Scena Ribnjak), Brünhilda (Creske glazbene večeri) i Anne Frank u Dnevniku Anne Frank (HNK u Varaždinu i na 67. Splitskom ljetu- predstava je dobitnica nagrade Judita za najbolje glazbeno ostvarenje na 67. Splitskom ljetu). Nastupala je kao solistica uz Vjekoslava Šuteja, Uroša Lajovica, Nikšu Barezu, Tomislava Fačinija, Igora Vlajnića, Josipa Šegu, Srboljuba Dinića. Nastupala je uz Cantus Ansambl, uz Eksperimentalni ansambl Hilarya Jeffreya, na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama, 29. i 30. Muzičkom biennalu, na Festivalu komorne glazbe u Vukovaru, Večerima sv. Donata u Zadru, Orguljskom festivalu „Petar Nakić“ u Rabu, u Salonu Očić u izravnom prijenosu Hrvatskog radija, Festivalu orgulja Heferer, Pasionskoj baštini, Lovran classic festivalu, Festivalu Ars Organi Siscia itd. Nastupila je kao solistica u praizvedbi glazbene suite za ansambl i sopran Mirele Ivičević Planet 8 alias Operacija Neptun u teatru ITD, koja je dobitnica nagrade „J. Š. Slavenski. Članica je ansambla Le trio i komornog ansambla udruge „Sve ostalo je glazba“ s kojima redovito koncertira. Snimila je nekoliko radio drama za Hrvatski radio i članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. U zadnjih nekoliko godina praizvela je nekoliko djela hrvatskih kompozitora (Ivičević, Glojnarić, Vranješ, Borić, Končić, Szirovicza). Posvetila se interpretaciji suvremene klasične glazbe i Lieda.

Eda Rimanić započinje glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov u Rijeci (prof. Ivana Zobundžija), a potom nastavlja školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prof. Marina Novak), gdje stječe diplomu 2005. Za vrijeme studija stipendistica je Grada Rijeke te ostvaruje zapažene nastupe i osvaja nagrade kao solistica i članica Akademskog duhačkog kvinteta. Dobitnica je Rektorove nagrade, nagrade Ivo Vuljević i treće nagrade na Europskom natjecanju mladih umjetnika. Za vrijeme zadnje godine studija paralelno studira i na priznatoj Musikkhoyskole u Oslu u klasi prof. Torkila Byea. Nakon diplome započinje s pedagoškim radom u Čakovcu i Vrbovcu, a ujedno upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu na kojemu 2010. stječe diplomu prvostupnika sociologije. Od 2010.g. zaposlena je u OGŠ Ivana Zajca – prvo kao profesorica flaute, a  od 2021. g. i kao ravnateljica škole.

Pijanistica Iva Ljubičić Lukić završila je diplomski i poslijediplomski studij usavršavanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavice Gvozdić i poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu iz područja menadžmenta u kulturi. Tijekom školovanja osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima pijanista. Bila je stipendistica Grada Zagreba od 2000. do 2006. Usavršavala se na seminarima uglednih pijanista (E. Indjić, R. Muraro, B. Romanov, N. Flores). Ostvarila je nastupe diljem Hrvatske i u inozemstvu. Sudjeluje u izvođenju edukativnih umjetničkih programa u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske (Ruksak (pun) kulture) i Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu). Voditeljica je i osnivačica ciklusa Glazbene staze i članica ansambla Glazbene staze – jedinog hrvatskog „pierrot“ sastava. Djeluje u duu s pijanisticom Kosjenkom Turkulin s kojom osniva i vodi Zagrebački festival klavirskih dua te u ansamblu Le trio uz sopranisticu Mariju Lešaju i flautisticu Edu Rimanić. Profesorica je klavira u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu.

 

Program koncerta:

Greensleeves – Eng. tradicionalna iz 16. st.

Cantique de Noël – A. Adam

Klanjam ti se kraljiću – Hrv. tradicionalna

Hote o ljudi sim – Hrv. tradicionalna

O Tannenbaum – Njem. tradicionalna

Tiha noć – F. Xaver Gruber

Claude Bolling: Suita za flautu i klavir

  1. Baroque and blue

Tu scendi dalle stelle – Sv. Alfonso Maria de’ Liguori

Ave Maria – F. Schubert

Oj djetešce moje drago – Hrv. tradicionalna

U sve vrijeme godišta – Hrv. tradicionalna

Narodi nam se – Hrv. Tradicionalna

 

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.