Program:

D. Cimarosa: Bel Nume che adoro

G. F. Händel: Then will I Jehovah`s praise iz „OCCASIONAL ORATORIO“

V. Bellini: Vaga luna che inargenti

G. Donizetti: Me voglio fa `na casa

F. P. Tosti: Sogno
Chanson de l`adieu

R. Schumann: LIEDERKREIS op.39:
In der Fremde//Waldesgespräch //Schöne Fremde//Im Walde//Frühlingsnacht

J. Gotovac: U prkos iz ciklusa „MOMENTS EROTIQUES“ op.6

J. Hatze: Djevo, ja želim mrijet

G. Verdi: Sotto il sol di Siria ardente, arija Arolda iz opere „AROLDO“

S. Rahmanjinov: Son

O. Respighi: Nebbie

R. Wagner: Winterstürme wichen dem Wonnemond, arija Siegmunda iz opere „DIE WALKÜRE“

 

18.lipanj.2009 u 20 sati

Ulaz na koncert je besplatan.

 

O izvođaču:

Božimir Lovrić

je mlad i perspektivan, lirico-spinto, tenor nove generacije, koji se odlikuje rezonantanim, voluminoznim glasom lijepe i tople boje. Njegov scenski nastup okarakteriziran je emotivnom i strastvenom interpretacijom te karizmatičnom i ugodnom pojavom što ga čini idealnim za izvedbu vodećih uloga mladodramskog repertoara.
Rođen je u Livnu. Još od djetinjstva počinje gajiti ljubav prema glazbi. Nakon pohađanja osnovne glazbene škole za klarinet, nastavlja usavršavati sviranje gitare te, kasnije, i glasovira.
Njegov je vokalani talent otkrila mr. Beck Kukavčić, kod koje upisuje solo pjevanje u srednjoj glazbenoj školi „Vatroslav Lisinski“. Magistrirao je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi poznatog hrvatskog bas-baritona svjetskog glasa Giorgia Suriana. Zbog izvrsnosti tijekom studija bio je proglašen stipendistom grada Zagreba.
Osvojio je prvu nagradu na pjevačkom natjecanju u Rijeci, te treću nagradu državnog natjecanja u Dubrovniku. Također je bio i polufinalist velikog međunarodnog pjevačkog natjecanja Mikuláš Schneider-Trnavský u Slovačkoj.
Usavršavao se kod uglednih svjetskih pjevača i pedagoga kao što su: Eva Marton, Dunja Vejzović, Vlatka Oršanić, Janez Lotrič, Peter Dvorsky, Jaume Aragall, Nicola Martinucci.
Bio je dugogodišnji član Zagrebačkog opernog studija s kojim je održao brojne uspješne nastupe. Nastupao je kao solist na brojnim koncertima i festivalima klasične glazbe diljem Hrvatske i
inozemstva, među kojima se osobito ističu: „Serata Napoletana“-recital napolitanskih canzona u Talijanskom institutu za kulturu; „Nei Suoni Dei Luoghi“– solistički koncert u Mariano del Friuli, Italija (suradnja s Hrvatskom glazbenom mladeži); „Koncert mladih opernih pjevača“ u muzeju Mimara u povodu 145. obljetnice rođenja Milke Trnine; III, IV, V dani Josipa Kašmana na Malom Lošinju; „Hommage Milki Trnini“- gala koncert opernih arija u 11. Senjske koncertne večeri; „Viško ljeto kulture“-koncert s vodećim hrvatskim orguljašem Mariom Penzarom; Festival“Tagen der Vielfalt“ u Knittelfeldu (Austrija); Nastupa na prestižnom 52. ljetnom festivalu klasične glazbe u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Surađivao je sa brojnim dirigentima kao što su: Mladen Tarbuk, Valery Ryvkin, Ivan Repušić, Edo Mičić, Antun Petrušić, Zoran Novačić, Filip Pavišić, Antonio Bellandi, Fabrizio da Ros, Stjepan Mihaljinec i dr.
Nastupio je u HNK Varaždin u scenskoj izvedbi opernih ulomaka Wolfganga Amadeusa Mozarta ( Tamino iz opere„Die Zauberflote“, Ferrando iz opere„Cosi fan tutte“) pod redateljskom palicom Dore Ruždjak Podolski.
U studenom 2009. godine debitirao je u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski“ kao Prvi oklopnik iz opere W.A. Mozarta „ČAROBNA FRULA“ pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka.
U rujnu 2010 g. surađivao je sa Zadarskim Sveučilištem na projektu „Zadarska glazbena baština 19 st.“ gdje je snimio nosač zvuka. Izvodio je skladbe zadarskih kompozitora pod vodstvom maestra Ede Mičića.
U prosincu iste godine, u sklopu humanitarne akcije „Korak u život“ nastupio je uz slavnog baritona Lea Nuccia i Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem dirigenta Ivana Repušića.
U proljeće 2011.g. nastupio je KD Vatroslav Lisinski na koncertu„Mladi za Wagnera“, pod vodstvom maestra Mladena Tarbuka. Iste godine nastupio je kao solist na svečanoj proslavi 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, predsjednika i Vlade Republike Hrvatske u izvedbi kantate Borisa Papandopula „Carmen Boscovichianum“ u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski uz orguljašku pratnju maestra Maria Penzara. Zatim je, u lipnju, nastupio kao solist na humanitarnom koncertu „Lipanjska operna noć“ te na gala koncertu opernih arija održanom povodom otvaranja 11. Osječkog ljeta kulture uz pratnju orkestra i zbora Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku pod ravnanjem dirigenta Filipa Pavišića
U srpnju 2012 g. ostvario je svoj međunarodni debi s ulogom Luigija iz opere Giacoma Puccinija „IL TABARRO“ u toskanskome kazalištu „Teatro Puccini. Opera je izvedena u tri talijanska kazališta s pomno probranim talentiranim mladim pjevačima s međunarodne scene.
Krajem 2012.g. postavlja ulogu Alfreda Germonta iz Verdijeve opere „La Traviata“ u Trevisu, Italija.
U rujnu 2013 g. pjevao je na 48. Festivalu kajkavskih popevki u Krapini uz pratnju orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Stjepana Mihaljinca. Krajem iste godine, nastupio je, s velikim uspjehom, u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ gdje je izveo poznatu Puccinijevu ariju“Nessun Dorma!“ na koncertu iz ciklusa „Glazbene staze“.
Početkom 2014 g. nastupa na gala koncertima u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu te u dvorcu Vitturi u Kaštelima kod Splita.
U sklopu ljetnih opernih festivala u Italiji za 2014.g. priprema uloge Turiddua(„Cavalleria Rusticana“) i Manrica(„Trubadur“). Također će nastupiti u Tribunju na renomirnom festivalu klasične glazbe „Papandopulijana“, u čast hrvatskom skladatelju Borisu Papandopulu. Izvesti će neke od praizvedbi njegovih kompozicija.

 

Eva Kirchmayer Bilić