Marko Bobičanec, truba
Krunoslav Zver, truba
Miro Markuš, rog
Ivan Bošnjak, trombon
Željko Kertez, tuba

 

PROGRAM:

A. S. Sullivan
Uvertira operi „HMS Pinafore“

J. S. Bach
Preludij i Fuga u g-molu, br. 16 iz „Das Wohltemperierte Klavier“

A. Arutiunian
Armenske scene
Morning Song
Drinking Song
Song of Grief
Wedding Procession

I. Luis
Paravent

G. Gershwin
Four Hits for Five:
Melrose, David, Pollack: Tin Roof Blues

L. Henderson
Glory, Look Away

M. Otolini
Buster Keaton Blues

P. R. Buttal
Samba…. alla Turca

 

01.listopad.2009 u 20 sati.

 

O izvođaču:

Jure Gradišnik, truba

Aleksandar Arsić, truba

Dániel Molnár, rog

Ivan Bošnjak, trombon

Željko Kertez, tuba

 

Kvintet je osnovan 2007. godine i djeluje u sklopu Udruge hrvatskih trombonista i tubista – Busina.
Ovaj međunarodni ansambl čine glazbenici iz Hrvatske i Slovenije, a njegovi članovi spadaju u najnagrađivanije glazbenike mlađe generacije i rade u nekoliko orkestara i glazbenih škola. Ansambl izvodi raznovrsni program koji se proteže od originalnih djela za brass do aranžmana poznatih orkestralnih ulomaka, jazza, glazbe 20. stoljeća i filmske glazbe.

Uz nastupe širom Hrvatske, (Požega, Vinkovci, Petrinja, Zagreb, Zabok, Samobor, Koprivnica, Šibenik,…) Busina Brass kvinet ima i razvijenu djelatnost međunarodne suradnje, pa je u svom dugogodišnjem djelovanju nastupio u Grčkoj, Turskoj, Njemačkoj, Izraelu i Japanu, gdje je uz pratnju orkestra praizveo skladbu „Shadowcatcher“ američkog skladatelja Erica Ewazena. Ansambl također često nastupa uz pratnju Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH s kojim izvodi skladbe za puhački kvintet i orkestar, pa su tako na 2. Zagrebačkom Brass Festivalu 2010., izveli hrvatsku premijeru skladbe Cityscape of New York američkog skladatelja Jeffa Tyzika. Također bi posebno istaknuli i nastup u Tbilisiju (Gruzija) povodom svečanog otvorenja počasnog konzulata RH u listopadu 2013.

 

Jure Gradišnik, truba, diplomirao je na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Stanka Arnolda. Tijekom školovanja je osvojio brojne nagrade na državnim natjecanjima, uključujući Yamaha stipendiju u 2003. Već tijekom studija postao je trubač SNG Opera i Balet Ljubljana. Jure aktivno surađuje i s drugim orkestrima: Festival Maribor, No Borders Orchestra, raznim komornim sastavima kao Festine Brass kvintet, Seraphim Trio, duet s M. Gamboz Gradišnik – harfa, a od 2004. je punopravni član Slovenskog komornog orkestra solista, s kojim je izveo i snimio mnoga nova djela slovenskih skladatelja. 2008. upisao je i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu, gdje je studirao u klasi prof. Hans Ganscha.

Kao solist nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Komornim gudačkim orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom Slovenske vojske, Maribor Festival Orkestrom, Orkestrom Opere i Baleta SNG Ljubljana i Slovenskom filharmonijom. Nastupao je s poznatim glazbenicima poput S. Arnolda, R. Galliana, B. Slokara, S. Meada,te surađivao s mnogim uglednim dirigenatima kao što su A. Nanut, U. Lajović, M. Letonja, E. Shao, D. Rossberg, T. Hanus,. . .

Od 2004. bavi se i pedagoškim radom u školi u St. Stanislava, a 2011. postao je asistent red.prof. Stanka Arnolda na Akademiji za glazbo u Ljubljani.

Jure je od 2003. – 2012. bio solo trubač Orkestra Opere i Baleta SNG Ljubljana, a sada radi kao solo trubač Simfonijskog orkestra RTV Slovenije.

 

Aleksandar Arsić, truba, rođen je u Beogradu. Završio je master i specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se kod čuvenih trubača kao što su Maurice Andre, Eric Aubier, Reinhold Friedrich, Edward Tarr, Luis Gonzales, Pacho Flores. Dobitnik je preko dvadeset nagrada nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima (Concours Europen d’Interpretation Musicale, Jenuesse Musicales i Concours de Musica Benidorm). Kao solist nastupa od svoje šesnaeste godine, te je nekoliko puta svirao uz pratnju Sarajevske filharmonije i Crnogorskog simfonijskog orkestra. Sudjelovao je i na značajnim regionalnim festivalima kao što su BEMUS, BELEF, A-Tempo, Mokranjčevi dani, Sarajevska zima…

Aleksandar je od 2008. godine solist i prvi trubač Crnogorskog simfonijskog orchestra – CSO, a vanjski suradnik je sa orkestrom Beogradske filharmonije, Makedonskom filharmonijom Simfonijskim orkestrom RTS-a, Vojvođanskim simfoničarima i Operom Madlenijanum. Od 2013. radi kao profesor trube na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 

Dániel Molnár, rog, rođen je u Budimpešti. Nakon mature na Konzervatoriju Bela Bartom, započeo je studije na Ferenc Liszt Akademiji u Budimpešti u klasi prof. Ferenc Tarjáni gdje je i diplomirao 2008. Nakon diplome nastavlja školovanje na Universität der Künste Berlin.

Kao gost svirao je s mnogim orkestrima poput Madžarske državne opere, Slovenske filharmonije, Radio Symphony Orchestra Berlin (RSB), German Symphony Orchestra Berlin (DSO) i Ensemble Modern Frankfurt. Kao solist, Daniel je nastupao s izvedbama Haydnovog i Weberovog Concertina za rog širom Njemačke i Francuske. Također se bavio i komornom glazbom, te je kao član njemačkog ansambla Berlin Counterpoint nastupao na renomiranim svjetskim festivalima komorne glazbe poput Schleswig-Holstein Musik Festival i Copenhagen Chamber Festival te u Bilbau (Španjolska), Tuxtla Gutierez (Meksiko) i Istanbulu (Turska). Daniel je član Zagrebačke filharmonije od 2012., a član Busina Brass kvinteta od 2013. godine

 

Ivan Bošnjak, trombon, rođen je u Osijeku. Srednju školu završio u Šibeniku u klasi prof. M. Bošnjaka. Studirao je na Glazbenoj akademiji u Lovranu u klasi prof. B. Slokara a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnik je više prvih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Djeluje je kao solo trombonist orkestra Opere HNK u Zagrebu i solo trombonist No Borders Orchestra (Orkestar bez granica koji čine glazbenici s područja bivše države). Osnivač je i predsjednik Udruge hrvatskih trombonista i tubista – Busina, te je umjetnički ravnatelj Zagrebačkog Brass Festivala.

Kao solist je nastupio sa nekoliko orkestara u Hrvatskoj i Austriji, a od posebne važnosti je i nastup sa orkestrom Tsuruoka Higashi High School iz Japana gdje je kao solist nastupio 2012. godine.

Bavio se i pedagoškim radom kao profesor Glazbene umjetnosti na Privatnoj Umjetničkoj gimnaziji u Zagrebu, a 2010. i 2011. godine je bio pozvan da bude predavač u Međunarodnoj ljetnoj školi Orkesterkamp u Portorožu u organizaciji Univerzitetnog Pihalnog Orkestra Ljubljana.

 

Željko Kertez, tuba, rođen je u Varaždinu. Srednju školu završio u Varaždinu u klasi prof. S. Rukljića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Šime Vulelije. Dobitnik je nekoliko prvih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima. Još kao student položio je audiciju za mjesto tubista pri Orkestru Srednjoeurope inicijative (CEI Orchestra) i Orkestru mladih Mediterana. Od 2005. djeluje kao solo tubist orkestra Opere HNK u Zagrebu i dirigent Gradskog puhačkog orkestra u Kutini. U kolovozu 2010. godine je bio pozvan da bude predavač u Međunarodnoj ljetnoj školi Orkesterkamp u Portorožu u organizaciji Univerzitetnog Pihalnog Orkestra Ljubljana. Za vrijeme studija i nakon se usavršavao kod eminentnih solista Mel Culbertsona, Jens Bjorn Larssen, Waltera Hilgersa, Ben Van Dijka i drugih. Nastupao je kao solist s Orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu, Orkestrom Oružanih snaga RH, a posebno se ističe nastup sa Orkestrom Tokai Sagami u Japana u ljetu 2013. godine.