„KLASIKA U PARKU“

 ANSAMBL ILLYRICA

 

Tople ljetne večeri zaslužuju jedan poseban koncert mladih i nadarenih glazbenika s raznovrsnim kulturološkim korijenima, ali povezani obrazovanjem u Hrvatskoj –  Nike Bauman (flauta), Hiwote Tadesse (viola) i Marka Ferlana (gitara) koji čine Ansambl Illyrica.

 

Budući da žive u različitim državama, njihove koncerte možete čuti isključivo tijekom ljetne sezone.  Za Vas su pripremili zanimljiv program kojim ćemo glazbeno proći od razigranih nota Telemannova baroka, kroz sanjivi impresionizam Debussyja do suvremene glazbe kubanskog skladatelja Lea Brouwera. Illyrica na svojim koncertima već tradicionalno izvodi standardni klasični repertoar, ali i surađuje sa živim skladateljima iz regije koji pišu glazbu upravo za ovaj ansambl.

 

Koncert se održava 24. lipnja 2021. u 20 sati na zelenoj terasi Centra za kulturu Novi Zagreb sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a u slučaju kiše u velikoj dvorani Centra.

 

Ovim koncertom ćemo zaokružiti naš ljetni dio ciklusa „Klasika u parku“ dok se na jesen ne vratimo s posljednjim koncertom iz ovog ciklusa pod nazivom „Glazbeno putovanje Europom“.

 

Ulaz je SLOBODAN, uz obaveznu prijavu na mail: marketing@czk-novi-zagreb.hr zbog ograničenog broja sjedala.

 

Biografije

Ansambl Illyrica mladi je komorni sastav koji čine kolege i prijatelji povezani obrazovanjem u zagrebačkoj školi GU Elly Bašić te na ljetnim seminarima škole Uzmah na hrvatskoj obali. Inovativna kombinacija instrumenata u ansamblu vodila je stvaranju repertoara koji se sastoji od originalnih djela i vlastitih aranžmana, a jednako uživaju u izvođenju klasičnih djela starih majstora kao i suvremenih kompozicija. Jedna od okosnica programiranja Ansambla Illyrica upravo je predstavljanje kompozicija suvremenih hrvatskih skladatelja te su dosad izveli djela Srđana Dedića, Lane Janjanin, Ante Čaglja i Maka Murtića. Premda su visoko obrazovanje stekli u različitim zemljama svijeta (Austrija, SAD, Belgija), članovi su tijekom seminara i radionica u Hrvatskoj stvorili čvrstu umjetničku i prijateljsku vezu koja se jasno očituje u njihovom zajedničkom stvaranju glazbe pune emocija, veselja, strasti i ljubavi. Zbog života u različitim državama, njihove koncerte moguće je isključivo čuti tijekom ljetne sezone. Nastupali su na festivalima diljem Hrvatske i Slovenije kao što su Scena Amadeo (Zagreb), Arsana Festival (Ptuj), Hvarsko ljeto, Ljetne čari klasične glazbe (Split) i Muzičko biennale Zagreb 2021.​

 

Članovi:

Nika Bauman (HR) studirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je 2015. stekla status magistra umjetnosti (cum laude) i na Univerzität für Musik und darstellende Kunst u Beču gdje je diplomirala u ožujku 2019. Osvojila je nekoliko prvih nagrada na nacionalnim natjecanjima u Hrvatskoj, međunarodnu nagradu Yamaha Music Foundation of Europe for Winds te je bila stipendant fondacija Wernerr Tripp i Thyll-Dürr, a bila je i finalistica HUGO natjecanja za koncertnu dramaturgiju u Feldkirchu. Kao član orkestara Wiener Jeunesse Orchester, Webern Symphonie Orchester, Klangvereinigung Orchester i Zagrebačke filharmonije nastupala je u koncertnim dvoranama diljem Hrvatske, Slovenije i Austrije, uključujući KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Brücknerhaus u Linzu i Musikverein u Beču pod ravnanjem maestra Zubina Mehte i maestra Franz Welser-Mösta. U duu s gitaristom Markom Ferlanom osvojila je nagrade na međunarodnim natjecanjima Mauro Giuliani Competition i Premio Citta di Padova, solistički je nastupila na renomiranom festivalu Alpenarte u Schwarzenbergu u Austriji te formirala interdisciplinarni sastav Synesthetic Project s kojim je nastupila u Austriji, Hrvatskoj, Njemačkoj i Irskoj.

Hiwote Tadesse (HR/ET) svoje glazbeno obrazovanje započela je na GU Elly Bašić u klasi Andreje Halužan-Bratković. 2011. godine počinje studirati na Kraljevskom konzervatoriju u Gentu i Konzervatoriju u Maastrichtu u klasi Michaela Kugela, gdje je 2016. završila diplomski studij kao najbolja studentica u generaciji. Hiwote je u sezoni 2016./17. vodila viole u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, a od 2017. djeluje na mjestu zamjenika vođe viola u Zagrebačkoj filharmoniji. 2015.g. Hiwote je prošla zahtjevnu audiciju i predstavljala Hrvatsku na turneji Orkestra mladih Europske Unije.
Hiwote je dobitnica mnogih nacionalinih i međunarodnih nagrada kao što su Grand Prix na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika u Moskvi (2014.) i prva nagrade na Internacionalnom natjecanju Citta di Barletta u Italiji (2013.) Solistički je nastupila uz La Chapelle Sauvage, Orkestar Kraljevskog Konzervatorija u Gentu, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar. Od 2013 Hiwote postaje član Hulencourt Soloists Chamber Orchestra, tada pod vodstvom Guya Braunsteina. Kao predavač i komorni glazbenik sudjelovala  je na Zimskom festivalu komorne glazbe u SAD-u te držala seminare u Hrvatskoj, a 2019. je s ansamblom Max Bruch Trio osvojila je drugu nagradu na natjecanju Papandopulo, najprestižnijem u Hrvatskoj.

Marko Ferlan (SLO) svoje je glazbeno obrazovanje započeo u Glazbenoj školi u Brežicama (SLO), a nastavlja ga u GU Elly Bašić u Zagrebu u klasi prof. Ante Čaglja. U tom razdoblju osvaja nagrade na više međunarodnih natjecanja uključujući Simone Salmaso (Viareggo, IT), Andres Segovia (Velbert,  GE) i Citta di Gorizia (IT). Status magistra umjetnosti stječe na Univerzitetu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču u klasi prof. Guntera Schneidera. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je u koncertnim dvoranama diljem Europe uključujući Konzerthaus u Beču, National Concert Hall u Dublinu, Schloss Belvedere Hall u Weimaru, Slovensku filharmoniju u Ljubljani i Hrvatski Glazbeni Zavod u Zagrebu. Djeluje i kao jazz glazbenik u različitim sastavima u Hrvatskoj i Austriji kao što su Lana Janjanin Quartet, Oscar Antoli Quartet i Mary May na električnoj gitari, električnom basu i kontrabasu. 2020. je nastupao na prestižnom festivalu Mozartwoche u Salzburgu u suradnji sa salzburškim Marionettentheater, a u 2021. će s Nikom Bauman nastupiti u ciklusu koncerata „Triolino“ bečkog Konzerthausa.

 

Program koncerta:

G.Ph.Telemann: Trio Sonata za flautu, violu i basso continuo u h-molu

Debussy: Sonata za flautu, gitaru i violu

– Pastorale

– Interlude

– Final

Brouwer: Retratos, paisajes y mujeres za flautu, violu i gitaru

– Retrato de Wagner con Mathilde

– Mujer Bailando un Minuetto

– La Pasión según Dowland

 

 

Program “Klasika u parku” je podržan od Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

 

 

PROGRAM “KLASIKA U PARKU”

rujan, Glazbeno putovanje Europom; Ksenija Kovačić, sopran, Blanka Tkalčić, mezzosopran, Robert Homen, klavir