Koncert i filmska projekcija: 

CINEMA PARADISO – KREŠIMIR MARMILIĆ, violina i KRISTINA BJELOPAVLOVIĆ CESAR, klavir

 

četvrtak, 17. lipnja 2021. u 20 sati

Kino dvorana Centra za kulturu Novi Zagreb

 

 

Centar za kulturu Novi Zagreb u sklopu ciklusa „Klasika u parku“ za sve ljubitelje filmske glazbe predstavlja koncert pod nazivom „Cinema Paradiso“. Ovaj filmski glazbeni raj je  sastavljen od skladbi najpriznatijih i najpopularnijih skladatelja današnjice poput Morriconea, Barrya, Williamsa… Osim njih, tu su i djela velikana Chaplina, a i drugih skladatelja čija su djela često korištena u filmovima. Većina programa u originalu je pisana za violinu uz pratnju orkestra ili klavira.

 

Filmsku glazbu donose 17. lipnja 2021. u 20 sati Krešimir Marmilić na violini i Kristina Bjelopavlović Cesar za klavirom.

 

Koncert će se održati u kino dvorani Centra za kulturu Novi Zagreb sukladno propisanim epidemiološkim mjerama. Ulaz je SLOBODAN, uz obaveznu prijavu na mail: marketing@czk-novi-zagreb.hr zbog ograničenog broja sjedala.

 

Pozivamo sve ljubitelje filmske glazbe na projekciju isječaka iz filmova čija će se glazba svirati na ovom filmsko-glazbenom događaju.

 

Biografije

Krešimir Marmilić (Zagreb, 1961.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kristijana Petrovića i prof. Tamare Smirnov. Usavršavao se kod prof. Henryka Kowalskog na Indiana University (SAD). Kao solist, nastupao je u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Vrlo je aktivan u revitalizaciji djela hrvatske glazbene baštine 18. i 19. stoljeća kao i u praizvedbama djela suvremenih hrvatskih autora. Često je nastupao u emisijama HRT–a. Koautor je i izvođač u dokumentarnim filmovima o hrvatskim skladateljima; Krežmi, Jarnoviću i Spadini. Kao urednik i izdavač objavio je i obradio šest rukopisa nota Franje Krežme pod naslovom «Album». Inicijator je tiskanja djela I. M. Jarnovića i F.  Krežme u izdanju MIC-a iz Zagreba. Voditelj je i osnivač gudačkog kvarteta “Cadenza Zagreb” (1995.) kao i nekoliko komornih sastava (Komorni trio Crisostomo, Trio i duo Cadenza, Ansambl Croazzolla Concertante…) s kojima je nastupao na gotovo svim festivalima i pozornicama Hrvatske te na gostovanjima u Italiji, Mađarskoj, Belgiji, Kosovu, Albaniji i BiH. Sudjelovao je u orkestrima u SAD, Španjolskoj, Nizozemskoj, Sloveniji te Hrvatskoj. Aktivno koncertno nastupa i surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima i ansamblima. CD sa skladbama Franje Krežme objavio je 2018. godine. Od 1999. u statusu je samostalnog umjetnika.

 

Kristina Bjelopavlović Cesar (Zagreb, 1983.) diplomirala je glasovir s 20 godina u klasi  Sretne Meštrović i magistrirala u klasi Marine Ambokadze na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se na domaćim i inozemnim seminarima (Ph. Fowke, P. Donohoe, A. Valdma, K. H. Kämmerling, E. Indjic, A. Ciccolini, N. Flores). Uspješno je nastupala kao solistica uz ansambl Zagrebačkih solista, Zagrebačku filharmoniju, Dubrovački simfonijski orkestar i Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca – Rijeka. Laureat je međunarodnog pijanističkog natjecanja u Senigalliji, pobjednica međunarodnih pijanističkih natjecanja u Pietra Liguri, Pinerolu, Cortemiliji te dobitnica šest prvih nagrada na Hrvatskim državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe (među kojima je i dobitnica apsolutne prve nagrade – kao članica klavirskog dua na natjecanju komornih sastava). Za akademsku godinu 2002./03. dobitnica je Rektorove nagrade. Od 1997. do 2003. stipendistica je Grada Zagreba. Za nosač zvuka diskografske kuće Orfej snimila je koncerte za klavir i orkestar Silvija Bombardellia i Borisa Papandopula u pratnji Komornog orkestra Simfonijskog orkestra HRT-a. Među važnijim nastupima ističe se serija koncerata po Hrvatskoj u sklopu akcije Više glazbe, manje mina za razminiranje Hrvatske, koncertna turneja po Japanu, zapaženi koncerti u sklopu Zagrebačkih ljetnih večeri, u ciklusu Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici, na Festivalima hrvatske glazbe u Berlinu i u Beču itd. Djeluje kao članica tria Orient expresto (klavirski duo i udaraljke – Matej Meštrović, Borna Šercar) koji je do sada nastupao diljem Hrvatske i u inozemstvu, a 2010. godine dodijeljena im je Nagrada europskog udruženja turističkih novinara za izniman doprinos turizmu. Nekoliko sezona djeluje kao glazbeni suradnik u Zagrebačkom kazalištu mladih. Umjetničku djelatnost upotpunjuje afinitetima prema jazz i popularnoj glazbi čime nadograđuje svoju klasičnu naobrazbu. Kroz posljednje tri godine djeluje u swing&jazz sastavu Tom and the Twisters. 2010. godine sudjeluje u njihovom albumu prvijencu Što ti drugo treba (Croatia Records). Od 2007. godine djeluje kao predavač na Teološkom fakultetu Matija Vlačić Ilirik gdje vodi katedru za glazbene predmete.

 

Program koncerta:

Smile – Charlie Chaplin / Tema iz filma Moderna vremena
Monolog – Miroslav Miletić
Franjo Krežma – Scherzino / Dok. film “Franjo Krežma“
Somewhere in time – John Barry / Istoimeni film
Ladies in Lavender – Nigel Hess / Istoimeni film
Cinema Paradiso – Ennio & Andrea Morricone / “Love theme”
Bubamara – tradicionalna / Film “Black cat white cat”
Waltz for Christine – Stacey Hersh / Film “Come Dance With Me”
Tema iz filma Schindlerova lista – John Williams
Tango Por una Cabeza – Carlos Gardel / Film “Miris žene”

 

Program “Klasika u parku” je podržan od Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

 

PROGRAM “KLASIKA U PARKU”

24.6., četvrtak, Ansambl Illyrica; Nika Bauman, flauta, Iva Casian Lakoš, violončelo, Hiwote Tadesse, viola, Marko Ferlan, gitara

rujan, Glazbeno putovanje Europom; Ksenija Kovačić, sopran, Blanka Tkalčić, mezzosopran, Robert Homen, klavir