„KLASIKA U PARKU“

 MARTINA JEMBRIŠAK, harmonika

 

četvrtak, 13. svibnja 2021. u 19 sati

zelena terasa Centra za kulturu Novi Zagreb

 

 

Centar za kulturu Novi Zagreb nastavlja s ciklusom klasične glazbe – „Klasika u parku“.

 

Nakon Dubrovačkog puhačkog kvinteta i Stefani Grbić, donosimo Vam drugi u nizu koncerata iz istoimenog ciklusa – Martinu Jembrišak, mladu i nagrađivanu hrvatsku harmonikašicu koja će naše zeleno predvorje ispuniti zvukovima ovog omiljenog instrumenta. S veseljem očekujemo njezinu interpretaciju Slika s izložbe Musorgskoga kao i Slika prolazećeg vremena Kusyakova.

 

Svjesni smo da su naši posjetitelji uvelike onemogućeni uživati u kulturnim sadržajima uživo i da se mnogo programa preselilo u digitalne formate. Stoga, kako bi naši ljubitelji klasike nastavili konzumirati kulturu uživo, ovim glazbenim ciklusom pod vedrim nebom spajamo uživanje u glazbi i prirodi, a opet vodimo računa o svim epidemiološkim mjerama.

 

Koncert će se održati u 19 sati na zelenoj terasi Centra za kulturu Novi Zagreb sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a u slučaju kiše u velikoj dvorani Centra. Ulaz je SLOBODAN, uz obaveznu prijavu na mail: marketing@czk-novi-zagreb.hr zbog ograničenog broja sjedala.

 

Biografija

Martina Jembrišak (1995.) hrvatska je harmonikašica prepoznata po „preciznosti, posvećenosti detaljima, velikoj muzikalnosti i smislu za glazbeni izričaj“ (Cantus).

Dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja i nagrada, a u 2020. godini dodijeljena joj je nagrada Ivo Vuljević za najbolju mladu glazbenicu godine.

 

Postdiplomski studij glazbenog menadžmenta i diplomski studij harmonike završava na Glazbenom Sveučilištu Fryderyka Chopina u Varšavi u klasi prof. Klaudiusza Barana.

Kao solistica Martina je do sada nastupala na renomiranim pozornicama od Hrvatske, Slovenije, BiH do Portugala, Tadžikistana, Uzbekistana, Ukrajine, Litve, Poljske, Slovačke i Švicarske.

 

Održavala je brojne stručne seminare na Muzičkoj akademiji u Zurichu i Ukrajini te nastupala sa Simfonijskim orkestrom HRT -a, Simfonijskim orkestrom Slovenske radiotelevizije, Junge Sinfoniker Basel, Fryderyk Chopin University Orchestra i Chopin University Modern Ensamble sa dirigentima Yi Chen Lin, En Shao, Alanom Bjelinskim, Majom Metelskom, Ulrichom Dietsche i Ignacijem Zalewskim. Martina često nastupa i sa renomiranim hrvatskim glazbenicima poput klarinetista Davora Rebe, gudačkog kvarteta Rucner i mnogih drugih.

 

Njezine interpretacije predstavljene su u raznim emisijama Hrvatske radiotelevizije i Slovenske radiotelevizije, a do sada je ostvarila više od 30 prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Italiji, Slovačkoj, Poljskoj i Litvi. U 2014. i 2015. godini nagrađena je priznanjem Dekana i Rektora Muzičke akademije i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli za izvrsna postignuća na natjecanjima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Trenutno je studentica Konzertexamen studija harmonike na Muzičkoj akademiji u Detmoldu u klasi prof. Macieja Frąckiewicza, a u 2021. predstaviti će svoj album prvijenac – Images of the Passing Time (Slike prolazećeg vremena) uz financijsku potporu ZAPRAF-a. Osim u Hrvatskoj, album će biti predstavljen i u Velikoj Britaniji, Maroku, Južnoj Africi i Njemačkoj.

 

 

Program koncerta:

Modest Mussorgsky: Slike s izložbe

Promenada

 Gnomus

 Promenada

 Stari dvorac

 Promenada

 Tuileries

 Bydlo

 Promenada

 Ples pilića u ljuskama

 Samuel Goldenberg i Schmuÿle

 Tržnica u Limogesu

 Katakombe: Sepulchrum Romanum

 Sa mrtvima na mrtvom jeziku

 Koliba na kokošjim nogama

 Velika Kijevska vrata

 

 

Anatoly Kusyakov: Slike prolazećeg vremena

Tornado

Kako je strašno utopiti se u plavim nebesima

Waltz – caprice

Burletta

I samo je noć slušala njihove riječi

Iz orijentalnih melodija

Svjetlucanje umirućih zvijezda

Procesija

 

 

Program “Klasika u parku” je podržan od Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

 

 

PROGRAM “KLASIKA U PARKU”

20.5., četvrtak, Roko Matijević, klavir

27.5, četvrtak, Neven Hrustić, gitara

10.6., četvrtak, Trio Jongen; Renata Penezić, flauta, Žarko Perišić, fagot, Marina Matolić, klavir

17.6., četvrtak, Krešimir Marmilić, violina, Kristina Bjelopavlović Cesar, klavir

24.6., četvrtak, Ansambl Illyrica; Nika Bauman, flauta, Iva Casian Lakoš, violončelo, Hiwote Tadesse, viola, Marko Ferlan, gitara

rujan, Glazbeno putovanje Europom; Ksenija Kovačić, sopran, Blanka Tkalčić, mezzosopran, Robert Homen, klavir